Наступ Етно-групе “Траг” на Спасовдан

Срна
Наступ Етно-групе “Траг” на Спасовдан

ДЕРВЕНТА- Стара црква у Српској вароши у четвртак, 10. јуна, прославиће Спасовдан служењем јутарње литургије, Вечерњим богослужењем и концертом Етно-групе “Траг”. Свештеник Љубиша Новић рекао је да ће обиљежавање Спасовдана употпунити и концерт етно-групе, захваљујући подршци већег броја дервентских установа, предузећа, вјерника и других спонзора.

Јутарња литургија планирана је у цркви од 9.00 часова, Вечерње богослужење у 18.00 часова, а концерт је у 19.00 часова, навели су организатори Стара црква и Грађевински одбор при Старој цркви у Српској вароши.

Стара црква у Дервенти изграђена је у периоду од 1851. до 1855. године.

До темеља је порушена на Спасовдан 1992. године, када су је минирали припадници Хрватској вијећа одбране и такозване Армије БиХ.

Активности у вези са обновом почеле су у децембру 2017. године израдом идејног рјешења цјелокупног комплекса који обухвата обнову цркве и изградњу светосавског дома.

Храм је освештан прошле године. Српска православна црква одлучила је да нови храм буде посвећен Благовијестима, које се празнују 7. априла, а ове године су прослављене први пут након обнове и освештања.

У цркви је 16. маја обављено прво крштење и прво вјенчање од рушења и обнове, а ова радосна вијест чекала се 30 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана