Настављено археолошко ископавање гробне хумке у Новом селу

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА - У Новом Селу код Бијељине настављено је археолошко ископавање гробне хумке са више нивоа, које је започело 2018. године, а које Музеј Семберије реализује у сарадњи са Аустријским археолошким институтом, рекла је новинарима Сњежана Антић, археолог Музеја Семберије.

Она је навела да је ове године рађено ископавање западне половине хумке која је једна од већих на простору Новог Села, у непосредној близини налазе се још двије хумке.

"Ове године смо копали површину 20 пута 40 метара, значи укупно 800 метара квадратних и углавном су потврђени резултати из 2018. године. Ове године смо пронашли доста керамике и један средњовјековни гроб из периода енеолита", рекла је Антићева новинаримаа.

Марио Гаврановић из Аустријског археолошког института рекао је да је новоселско налажиште важно, јер гробне хумке на подручју Семберије до сада нису биле истраживане, те нико није знао о чему се ту ради док нису започела истраживања.

"Установили смо да су узвишења у овој равници кроз дуги временски период кориштена за мјесто за ритуална окупљања, мјесто укопа. Ријеч је о најстаријој фази између 3.000 и 2.800. година прије нове ере. То је такозвана баденска култура и имамо много материјала овдје из тог периода", рекао је Гаврановић.

Он је навео да је у средњем бронзаном добу у времену 17. и 18 вијека прије нове ере овдје сахрањен један покојник.

Било би важно, додао је он, да се то истражи јер је пројектован нови пут који ће тим дијелом проћи, а то налазиште ће бити заувијек уништено.

"То нам је сад приоритет да истражимо у што краћем року" рекао је Гаврановић.

Директор Музеја Семберије Момчило Копривица рекао је да се овај пројекат ископавања приводи крају, а људима који су "лавовски" радили мјесец дана на тешким, претоплим условима, посебно је захвалио.

"Ова термин није згодан за археолошка истраживања, то се ради у прољеће или јесен, али даља захвалност свима који су помогли на ископавању, посебно војницима Оружаних снага БиХ", рекао је Копривица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана