Настављена традиција Учитељске школе у Дервенти

Срна
Настављена традиција Учитељске школе у Дервенти

Дервента - Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић присуствовао је вечерас у Дервенти свечаној академији поводом 100 година од оснивања Учитељске школе.

Малешевић је на свечаној академији у Центру за културу Дервента рекао да некадашњих учитељских школа већ одавно нема и да је штета што су затворене.

"Ондашње учитељске школе, које су затворене 70-тих година биле су комплетне школе, које су припремале будуће учитеље за рад у основним школама", додао је Малешевић.

Малешевић сматра да се тада у тим школама радило квалитетно, наводећи да је велики број свршених студената Учитељске школе завршио све нивое образовања, да има доста доктора наука, не само у просвјети, него и другим образовним гранама.

Начелник општине Дервента Милорад Симић истакао је да је Учитељска школа била велики расадник бројних генерација учитеља којих има у цијелом свијету.

Он је напоменуо да је у Дервенти обиљежено и 100 година од оснивања Гимназије и "Дервентског листа".

Бивши ученик школе Един Диздаревић упознао је окупљене о богатој историји Учитељске школе.

Учитељска школа премјештена је из Сарајева у Дервенту 1914. године, послије атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда.

Одлуку о пресељењу школе донијела је тадашња власт и она је смјештена у зграду гимназије - данашњу зграду Основне школе "Никола Тесла" у центру града.

Учитељска школа у Дервенти престаје са радом 1926. године јер је тадашње Министарство просвјете донијело одлуку о премијештању Учитељске школе у Бањалуку, гдје је отворена Крајишка учитељска школа.

По завршетку Другог свјетског рата, у Дервенти је поново у истој згради била отворена Учитељска школа "Хасан Кикић".

Деведесетих година, усљед рата, школа престаје са радом, а обновљена је 2005. године отварањем Центра за ванредне студије Учитељског факултета у Дервенти, када су уписани студенти на прву и трећу годину Учитељског факултета.

Након тога, 2010. године, у Дервенти почињу са радом Учитељске студије у обновљеној згради Гимназије са техничким школама, у чију обнову је Влада Српске уложила 870.000 КМ.

Свечаној академији, осим министра Малешевића, присуствовао је декан Филозофског факултета Бањалука Бране Микановић, народни посланици Весна Јунгић и Игор Жунић, делегат у Вијећу народа Милан Ђукић, предсједник локалне скупштине Јозо Баришић, те бивши ученици школе.

Поводом обиљежавања јубилеја организована је изложба "Кроз кључаоницу сјећања", аутора Фадила Пелесића, коју је свечано отворио некадашњи ученик Учитељске школе Дервента Александар Минић, а приређен је и културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана