Наставља се заштита налазишта из римског периода у Скеланима

К. Ћ.
Наставља се заштита налазишта из римског периода у Скеланима

Сребреница - Археолошки музеј "Римски муниципијум" Скелани у овој години реализује три пројекта истраживања и заштите археолошког налазишта из римског периода, односно из четвртог вијека.

Директор ове установе Свјетлана Марковић објаснила је да су настављени археолошки истраживачки радови и ископавања на локалитету бившег задружног магацина.

- За овогодишње истраживачке радове обезбијеђено је 95.800 КМ из Развојног програма Републике Српске и предвиђено је да се обаве за мјесец - појаснила је Марковићева.

Радови се односе на даље истраживање и откривање просторија римске палате и њених пратећих објеката и садржаја у непосредном окружењу. Ове године биће обављена десетодневна археолошка истраживања и на локалитету "Бранкова њива" у Скеланима гдје су, такође, откривени остаци римске архитектуре. Марковићева каже да је 14.000 КМ за извођење тих радова обезбиједило Министарство цивилних послова БиХ. За реализацију трећег пројекта конзервације и заштите 140 метара квадратних откривеног римског подног мозаика 60.000 евра обезбиједила је Амбасада Њемачке у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана