Наставиле традицију: Сестре из Билеће сачувале породичну славу

AТВ
Foto: АТВ

БИЛЕЋА - Данас је Света Петка, заштитница жена, да баш жене могу да наставе крсну славу и очувају традицију својих родитеља и предака доказ је прича из билећког села Брестице.

Пет сестара Милошевић иако свака са другим презименом и са оформљеним породицама нису дозволиле да се славска свијећа у родном дому угаси.

Мила, Нада, Рада, Новка и Стана данас славе. Гостију пуна кућа, ту су им мужеви, дјеца, невјесте, зетови и унучад.

"Ово је велико хвала нашим родитељима. Како се приближава Петковдан тако и ми крећемо са припремама пуним емоција јер знамо да смо сви тог дана у нашој родној кући за истом софром", за АТВ прича најстарија сестра Мила.

Пет сестара заједно се присјећају дана када су биле дјеца, а посебно дана када су стасале у дјевојке и када су једна по једна напуштале родни дом.

"Отац Раде је умро 2008, мајка Борика 2012. Било је тешко али наша љубав и слога су побиједили па се наша славска свијећа до дана данас није угасила", каже најмлађа сестра Стана.

Тако ће се и наставити уз божију помоћ у глас говоре остале сестре.

Петковдан не значи само сестрама, њихови мужеви, дјеца, и унучад радо на данашњи дан дођу у Брестице, свјесни су да је то традиција коју нико не жели прекинути.

Сестре Милошевић славску свијећу без родитеља са богатим потомством пале више од деценије и тако доказују да  и куће без мушког насљедника могу  наставити са традицијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана