Насип на Дрини спас од бујица

Милијана Латиновић
Насип на Дрини спас од бујица

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС реализује пројекат "Заштита од поплава ријеке Дрине" вриједан 19,8 милиона марака, захваљујући којем ће бити заштићено подручје Семберије и града Бијељина.

Из Министарства истичу да је новац за овај пројекат обезбијеђен кредитом Свјетске банке, а реализује га Јединица за координацију пољопривредних пројеката овог министарства.

Директор Јединице Раденко Јефтић истиче да ће први радови на Дринском насипу почети на јесен, а циљ је обезбиједити већу заштиту од поплава становништва у ширем подручју насеља уз ријеку Дрину, које је 2010. и 2014. године претрпјело велику материјалну штету.

- На подручју Бијељине водама Дрине директно је угрожено око 30.000 становника у насељима Јања, Попови, Дијелови, Амајлије, Дворови, Међаши, Трњаци, Даздарево, те источном дијелу предграђа Бијељине. Међутим, индиректно је угрожен много већи број становника - рекао је Јефтић.

Додаје да је у овим насељима угрожено око 10.000 стамбених објеката, те да су 80 одсто њих сеоска домаћинства.

- Од угрожених објеката њих 500 су они мале привреде, а 50 су објекти средњих предузећа. Великим водама Дрине угрожено је и 19.000 хектара обрадивог земљишта - казао је Јефтић.

Портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мацановић каже да новац за експропријацију 120 хектара земљишта, колико је потребно за изградњу насипа дужине 33 километра, обезбјеђује град Бијељина.

- Након изграде документације за експропријацију и процјене вриједности земљишта и сталних засада биће утврђено колико новца је потребно - рекао је Мацановић.

И двије године послије катастрофалних поплава, мјештани семберских села живе у страху да их не задеси иста несрећа.

Предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберије" Саво Бакајлић је истакао да је изградња насипа спас за ратаре, јер сваку кишу дочекују са великим страхом да се катастрофалне поплаве не понове.

- У поплавама које су нас задесиле прије двије године уништено је око 70 одсто усјева на подручју Семберије, а изградњом насипа биће заштићена и домаћинства и усјеви - рекао је Бакајлић.

Додао је да ратари у овом крају подржавају активности Министарства пољопривреде, када је ријеч о заштити од бујица ријеке Дрине.

Идејно рјешење

У идејном рјешењу за изградњу насипа наведено је да ће изградња насипа на Дрини коштати пет пута мање у односу на штету коју је Семберија претрпјела у поплавама 2010. и 2014. године, а која је процијењена на 130 милиона КМ.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је рекао да је ово први корак капиталног пројекта заштите Семберије од великих вода, на који се чекало пола вијека.

Ко је директно угрожен од поплава у Семберији:

- 30.000 становника

- 19.000 хектара обрадивог земљишта

- 10.000 стамбених објеката

- 550 малих и средњих предузећа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана