Насиље над женама - најраширенији вид угрожавања људских права

Срна
Foto: гс

САРАЈЕВО - Насиље над женама најраширенији је облик угрожавања основних људских права, гдје већина случајева остаје нерегистрована, а од почетка пандемије вируса корона дошло је до драстичног пораста броја случајева насиља у породици, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама.

У саопштењу се истиче да да се жене тешко одлучују да пријаве насилника, најчешће јер се плаше да ће то резултирати још тежим насиљем, а ту су и други разлози, као што су економска зависност, ниско самопоуздање и мишљење жртве да јој нико не може помоћи.

Према подацима УН, половина убијених жена страдала је од руке својих садашњих или бивших партнера.

"Због свега овога потребно је што чешће износити овај проблем у јавност како би пробудили колективну, али и индивидуалну свијест да је сваки облик насиља неприхватљив и треба га пријавити", наведено је у саопштењу.

Из овог министарства упозоравају да се не смије ћутати о насиљу и нијемо га посматрати, већ се мора помоћи жртвама и охрабрити их да пријаве насилнике, а надлежне институције су дужне да их адекватно казне.

Међународни дан борбе против насиља над женама обиљежава се у знак сјећања на сестре Мирабал, које је 1960. године у Доминиканској Републици брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана