Народни сабор у Миској Глави код Приједора: Чувају традицију зборовања и сјећање на јунаке

С. Та. - С. М.
Народни сабор у Миској Глави код Приједора: Чувају традицију зборовања и сјећање на јунаке

Приједор - Традиција народног зборовања, због којег су мјештани некада прекидали рад у пољу како би се провеселили са комшијама, али и присјетили јунака који су одбранили њихова огњишта, и даље се брижно његује у Миској Глави, селу надомак Приједора.

Мјештанима овог села Ивањдан је један од најважнијих празника, који се слави два дана. Вече уочи празника организују народно зборовање, које не пропуштају ни становници сусједних општина, док наредног дана заједно у тишини одају почаст погинулим мјештанима.

У част оних који су живот дали за слободу, у петак је служен парастос и положени вијенци на споменик борцима Одбрамбено-отаџбинског рата, спомен-плочу борцима НОР-а и гробље жртава фашистичког терора.

- Драго ми је што није изумрла традиција зборовања, када смо се окупљали вече уочи Ивањдана да се провеселимо, да мало предахнемо од послова - рекао је  мјештанин Јанко Бабић.

Да још има оних који држе до традиције и људовања потврдио је и његов комшија Бранко Јањош.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић нагласио је да се у Миској Глави првенствено и даље његује традиција антифашизма, али и брине о развоју села.

- Град континуирано улаже у ову мјесну заједницу јер њихова активност и рад то заслужују - рекао је Ђаковић.

Предсједник Савјета МЗ Миска Глава Миленко Билбија рекао је да је Ивањдански збор давно добио статус једног од највећих народних зборова на подручју Приједора.

Народни збор одржан је у петак и у рогатичком селу Црквине испред цркве Светог Јована Крститеља, гдје је обављено ломљење славског колача и уприличен славски ручак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана