Из скупштинске клупе на њиву

Дејан Јовичић
Из скупштинске клупе на њиву

СРБАЦ - Обављати посланичку дужност и успјешно се бавити пољопривредном производњом и друштвено-корисним радом представља велики изазов, али уз правилну организацију времена и подршку породице ништа није немогуће.

Ово су ријечи Радојице Видовића, посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске и једног од добитника “Витаминкиног” златника за 2023. годину, признања које му је ове седмице уручено на свечаној академији у Банском двору у Бањалуци поводом 75. годишњице рада чувене бањалучке компаније.

Видовић је награђен јер пуне 24 године обезбјеђује “Витаминки”, као једној од најпознатијих компанија за производњу воћа и поврћа у региону, сигуран пласман произведеног поврћа, које узгаја на својој парцели у Кукуљама.

У пољопривредном газдинству обрађује око 35 хектара земљишта, од чега на четири хектара узгаја поврће, а остатак чине ратарске културе, највећим дијелом кукуруз и пшеница. Као кооперант, “Витаминки” годишње испоручује око 200 тона поврћа, претежно купус и плави патлиџан, а узгаја и кромпир, цвеклу и лук, примјењујући све потребне агротехничке мјере.

- Продајем поврће на велико и мало, највише испоручујем “Витаминки”, а остатак оде у тржне центре и на пијаце. Што се тиче ратарских култура, дио користим за властите потребе, а преостало испоручујем компанијама и другим произвођачима сточне хране - истакао је Видовић.

Као регистровано пољопривредно газдинство користи субвенције Владе Републике Српске и општине Србац. Набавио је систем за наводњавање са пратећом опремом у ратарској и повртарској производњи, а обновио је и модернизовао прикључну и погонску механизацију за благовремено и квалитетно обрађивање земљишта.

- Веома ми значи што су у складу са републичким правилником повећани подстицаји по килограму произведеног и продатог поврћа, јер без те помоћи било би нам тешко функционисати - рекао је је Видовић и нагласио да се цијела његова породица активно бави пољопривредом, а повремено ангажује и сезонске раднике.

Поред земљорадње Видовић је активан на политичком и друштвеном плану. Обављао је дужност одборника Скупштине општине Србац, а од прошле године је посланик у Народној скупштини Републике Српске.

- Бити народни посланик за мене је велика част, али и одговорност, јер имам обавезу да оправдам повјерење грађана који су ми дали свој глас. Ослушкујем њихове потребе да бих утицао на побољшање одређених законских рјешења, а прије свега да би људи на селу имали бољи и квалитетнији живот и опстали живећи од свог рада - рекао је Видовић.

У више наврата обављао је дужност предсједника Савјета мјесне заједнице Кукуље и ангажовао се при реализацији бројних пројеката у селу, од којих се посебно издвајају реконструкција локалних путева, изградња новог друштвеног дома и обнова подручне школе и школског игралишта.

Спорт и фолклор

Радојица Видовић је и дугогодишњи спортски радник и секретар Фудбалског клуба Млади Крајишник из Кукуља, који се такмичи у Подручној лиги Градишка, а његовим ангажманом обновљена је спортска инфраструктура клуба. Обавља и функцију предсједника КУД-а “Ђердан” из Кукуља, а организатор је и бројних хуманитарних акција у Српцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана