Народна библиотека у Рогатици добила донацију породице Акшамија

С. М.
Народна библиотека у Рогатици добила донацију породице Акшамија

РОГАТИЦА - Иако Народна библиотека "Војислав Лубарда" у Рогатици ове године није набављала нове књиге због недостатка финансијских средстава, књижни фонд све је богатији захваљујући донацијама, међу којима је и 230 наслова поклон породице Акшамија.

У знак сјећања на супругу Јелисавку, дугогодишњу учитељицу која је пуно вољела књиге и родну Рогатицу, а која је преминула прошле године, њен супруг Асим Акшамија (85), такође Рогатичанин по рођењу, поклонио је библиотеци у Рогатици скоро 200 наслова за одрасле и више од 30 за дјецу, еминентних књижевника са подручја бивше СФРЈ, Европе и свијета.

Како је рекла вршилац дужности директора библиотеке Нада Радуловић, ријеч је о изузетно вриједном поклону у којем су књиге које до сада нису имали од више најпознатијих књижевника које прати отисак штамбиља са текстом "Донација учитељице Јелисавке", са додатком "својој Рогатици, садашњим и генерацијама које тек долазе".

- Међу њима су књиге аутора Добрице Ћосића, Вање Булића, Јелене Б. Алимпић, Маше Ребић, Моме Капора, владике Григорија, Џулија Квина, Кеја Хупера, Весне Дедић, Харлана Кабена, Џунат Мамот, Драгана Великића, Сузан Онлин и неких других више и мање познатих писаца из земље и свијета - истакла је Радуловићева.

Иако је број књига у фонду, додаје она, одавно прешао 30 по глави становника на подручју општине, овај поклон, посебно због неких ексклузивних наслова и аутора до којих је тешко доћи, добро је дошао.

- У то име захваљујемо господину Акшамији, јер није заборавио свој и родни град супруге Јелисавке с надом да ће њихов примјер слиједити и други Рогатичани, ма гдје били, да помогну нашој библиотеци поклоном књига из својих породичних библиотека - поручила је Радуловићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана