Напредује градња социјалних станова у Градишци

Милан Вујић
Напредује градња социјалних станова у Градишци

Градишка - У градишком насељу Сењак ничу двије зграде са 64 стана, у којима ће бити смјештене сиромашне, борачке и породице протјеране са својих огњишта.

Ријеч је о социјалним становима, који неће моћи бити откупљени, а чији ће станари по принципу непрофитног становања за закупнину издвајати марку по квадрату. Међутим, за породице, брачне парове и друге кориснике који не буду у могућности да плаћају овај износ, општина ће потпуно субвенционисати њихову станарину.

У оквиру регионалног пројекта стамбеног збрињавања биће изграђена зграда са 32 стана за смјештај избјеглих и расељених лица, док ће у исто толико станова боравити корисници колективних центара у Ламинцима и Ровинама и социјално угрожени. За ову намјену укупно ће бити издвојена четири милиона марака, која су обезбиједили Министарство за избјеглице и расељена лица РС и Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Плацеве је обезбиједила општина Градишка, која је финансирала и пројектну документацију, те ће издвојити новац и за прикључење воде, струје и друге инсталације.

У Општинској управи наводе да се до сада на прелиминарним листама за становање у ове двије зграде пријавило више од 100 потенцијалних корисника. Начелник Градишке Зоран Аџић је подсјетио да је у овој општини стамбено збринуто око 120 борачких породица, за шта је Влада РС издвојила четири милиона КМ, а локална заједнице 1,2 милиона.

- Морамо да стварамо услове да њихови потомци пронађу посао и егзистенцију и наставе да живе на овим просторима. За борачку популацију је ове године предвиђено да буде издвојено 438.000 КМ из буџета општине, што је за 12 одсто више у односу на претходну годину - рекао је Аџић.

Додјела помоћи

Из општинске касе издвајају новац и за рјешавање стамбених питања борачких породица које су почеле градњу објеката или планирају да их купе или адаптирају.

- За изградњу кућа предвиђено је максимално до 6.000 КМ, а за адаптацију се одобрава до 3.000 КМ. Општина је из буџета издвојила 95.000 КМ, а комисија ће у наредном периоду обићи сваког корисника који је поднио захтјев - истакао је начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Радомир Пјанић и додао да је лани ријешено 111 захтјева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана