Направљена кобасицу од два километра и 36 метара

Срна
Направљена кобасицу од два километра и 36 метара

ТУРИЈА - Кобасица дуга два километра и 36 метара представљена је данас на “Кобасицијади”, која се одржава у Турији, војвођанској општини Србобран.

Туријски мајстори месних прерађевина су овом џиновском кобасицом за седам метара надмашили сопствени рекорд од 2.029 метара, који је 2013. године уписан у Гинисовој књизи рекорда.

Кобасицу је правило осам мајстора и то од двије и по тоне чистог меса.

У Турији је у току 36. “Кобасицијада”, највећи гастрономски догађај у Србији посвећен надалеко познатој туријској кобасици, али и другим месним деликатесама овог краја Војводине.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Бранислав Недимовић рекао је да Србија нема нафту и море, али да има врсну храну.

“То је наше злато и ако имамо 1.300 сличних манифестација, то значи да наши људи знају да праве квалитетне прехрамбене производе. Уз развој руралног туризма и богату понуду оваквих домаћих производа можемо само још више напредовати”, истакао је Недимовић на отварању “Кобасицијаде”.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић позвао је учеснике туријске “Кобасицијаде” и општину Србобран да заштите туријску кобасицу.

“Исто то су већ учинили и сремски кулен, вршачка шунка, врбички бели лук, футошки купус и бегечка шаргарепа”, подсјетио је Радојевић.

Предсједник општине Србобран Радивој Парошки захвалио је за покрајинску и републичку подршку овој манифестацији, која сваке године обара властите рекорде.

“Верујем да ће млади људи у њеној организацији наставити да развијају овај бренд и допринети да се врло брзо туријска кобасица, осим на овој манифестацији, нађе у понуди на ширем тржишту”, истакао је Парошки.

“Кобасицијада” је ове године окупила око 170 излагача, првенствено кобасице и месних прерађевина, али и произвођача вина и ракије.

Очекује се да ће у Турији, која има око 2.000 становника, током три дана одржавања “Кобасицијаде” боравити између 50.000 и 70.000 посјетилаца. Завршетак овог скупа планиран је за сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана