Након мјесец дана први радни дан опанчарима, аутомеханичарима

Срна
Након мјесец дана први радни дан опанчарима, аутомеханичарима

БЕОГРАД - Аутомеханичари, вулканизери, кројачи, обућари, опанчари, који су највише погођени кризом изазваном пандемијом вируса корона, данас су са радошћу након мјесец дана паузе отворили врата својих радњи уз поштовање мјера здравствене заштите.

Међу њима је и власник занатлијске радње за израду народних ношњи и опанака “Кири” Мијомир Алексић који каже да се је са нестрпљењем чекао да отвори радњу, како он, тако и његових девет раданика и да су то данас учинили са великом радошћу.

“Срећан сам и ја и радници што смо отворили радњу. Муштерије још не зову, али очекујемо да ће ускоро да се отворе границе и да ће ускоро почети да долазе наши људи из дијаспоре, па ће самим тим и ношња, а и опанци почети да се продају. С обзиром да се све ради ручно, ми морамо све унапред да припемимо”, објашњава Алексић.

“Кири” имају дугу породичну традицију и Мијомир је трећа генерација опанчара и како каже нико од њих не памти времена у којима се није ткало, шило и кројило читавих мјесец дана.

“Нисам веровао да ће читав свет стати. Укупно нас је девет запослених, а и ћерка ми је у овом послу добро позната као ''Опанчарева кћи'' и већ сада сви осећамо последице што нисмо радили. Захвалан сам држави, помоћ ће добро доћи. Ниједног радника нисам отпустио, јер ми то нису само радници већ и пријатељи. Неки од њих раде и по 20, 30 година код нас. Имамо ткаљу која је шећерни болесник и која путује аутобусом на посао и њу сам одмах распустио, иако она то није хтела”, каже опанчар.

Извози “Кири” од Америке до Аустралије и како каже Алексић и не очекује продају док не ступи на снагу дозвола да се људи окупљају, како по другим државама, тако и у Србији.

“Народне ношње и опанке, осим фолклорних друштва, купују људи и за нека друга масовна окупљања као што су крштења и венчања. Неко наш који живи у дијаспори, радо жели да прикаже у туђини мотиве свог завичаја, и то уради преко ношње и опанака”, казао је Алексић.

Кожу за опанке увози из Италије, али преко снабдјевача “Цврле” из Новог Сада који има залихе и који је пратећи оно што се дешава у Италији припремио одређене количине коже унапред.

Власник аутомеханичарске радње “Ђоле” у Београду Ðорђе Видаковић каже да се још прилагођавају ситуацији, али да крећу са послом.

“Није се дешавало до сада да радња буде затворена овако дуг период и надам се што пре да ћемо се и радници и ја што боље уходати са новим захтевима. Очекујемо муштерије што пре” каже Видаковић.

Кварови на аутомобилима не знају за ванредно стање и како каже муштерије су звале стално.

“Прилагодили смо се ситуацији изреченим мерама, па нисмо радили ништа”, каже Видаковић и додаје да није отпустио ниједног радника и да се узда у мере које је Влада прописала како би помогла малим привредницима.

Мали предузетници, занатлије и трговци једва су дочекали ублажавање мјера ванредног стања да би могли да раде, а рад им је омогућен јер је у питању сектор пружања услуга у којима постоји мање контаката између оних који пружају услугу и грађана, рекао је предсједник Општег удружења занатлија и предузетника Панчева Лука Вујовић.

“Сваки дан је значајан због мањка обртних средстава у том сектору а важно је и да им подршка по мерама Владе Србије стигне што пре”, рекао је он и додао да су предузетници спремно дочекали прилику да поново раде.

Каже и да су они свјесни одговорности у вези с примјеном мјера заштите, јер ће управо од дисциплине зависити и даље ублажавање и укидање мјера, односно оживљавање других сектора.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана