Након драме на Маглићу, Чеси се опорављу на Тјентишту

Срна
Након драме на Маглићу, Чеси се опорављу на Тјентишту

Фоча, - Двоје младих Чеха Клара Филипова /23/ и Јакуб Кероуш /25/ из Брна, након што су јутрос успјешно евакуисани са планине Маглић, гдје су преживјели праву драму, опорављају се данас на Тјентишту у кући начелника Горске службе спасавања Републике Српске Ненада Иконића.

По изузетно тешким условима, уз густу маглу, хладно вријеме и по стрмом терену, акција проналаска и евакуације чешких туриста, у којој је учествовало осам чланова Горске службе спасавања из Фоче, трајала је пуних 12 часова.


Спасиоци су позив за помоћ добили у 19.00 часова, а Чехе су пронашли око 23.00 часа, под самим врхом Маглића, на око 2.300 метара надморске висине. Са натеклим кољеном и оштећеним лигаментима, дјевојка није могла да хода, па је транспорт до Пријевора, гдје их је чекао превоз, трајао до пет сати ујутро, да би на Тјентиште стигли око седам часова.

Чеси су се на највећи врх БиХ запутили јуче послијеподне, а грешку су направили када су, на мање од 100 метара од врха, у једном моменту скренули десно са главне стазе, ушавши у један процјеп између стијена.

"Спустили су се на незгодно мјесто, дошли су на вертикалу, нису могли ни горе ни доле, уплашили су се", објашњава начелник Иконић.

Он истиче да је, колико год спасиоци да су спремни и навикли на овакве ситуације, акција била веома исцрпљујућа.

"Сви смо се буквално жполомилиж, под упалом смо, не можемо да устанемо, планина нам је извукла задњи атом снаге. Све је било против нас, и магла, и киша, хладно вријеме, температура свега четири и по степена. Магла је била толика да када пружиш руку не видиш своју шаку", прича Иконић.

Он наводи да је спуштање низ планину било веома захтјевно.

"Када смо их нашли, дјевојка је плакала, одмах смо јој пружили прву помоћ, бандажирали јој кољено, дали таблете против болова. Морали смо да је носимо, буквално миц по миц, центиметар по центиметар низ стрмину. И момак је био уплашен, имао је изгребана кољена", говори Иконић.

Иконић наводи да су им Чеси испричали да је, када су се запутили у планину било лијепо вријеме и да нису могли ни слутити да ће их задесити овако нешто, те да су им се кроз сузе захваљивали, свјесни чињенице да су им буквално животи спашени захваљујући брзој реакцији Горске службе спасавања Републике Српске.

По доласку на Тјентиште, двоје младих Чеха прегледали су љекари, а осим што су их спустили са планине, фочански спасиоци су им дали и топлу постељу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана