Након 27 година стиже струја у српско село Прово код Ливна

Срна
Foto: срна

ЛИВНО - Српски повратници у ливањско село Прово очекују наредних дана прикључак на струјну мрежу, чиме ће након 27 година живљења у мраку овај проблем бити ријешен. Брачни пар Гордана и Богдан Мрвић из Сурчина вратили су се на своје огњиште у ово село подно Динаре и готово пуне двије године живе без струје.

"Надерних дана очекујемо да нам се прикључи струја, која је доведена до наших кућа захваљујући нашим пријатељима из Ливна и градоначелнику Дарку Чондрићу који је имао слуха за наше проблеме. Није било лако живјети у мраку, али љубав према завичају је побиједила", рекао је Богдан Срни.

Он је навео да велики проблем повратницима у Ливањско поље ствара и јако лоша путна инфраструктура, недостатак воде, здравствене заштите, продавнице, али и небрига власти. "И овдје живи народ, вратио се и почео живот испочетка. Волимо буру са Динаре и ову нашу планину, Ливањско поље. Волимо родну груду и вратили смо се иако у веома тешке услове, али обановили смо огњиште", истакао је Мрвић.

Према његовим ријечима, повратнички живот би био лакши када би се људи више враћали и када би повратници имали подршку и помоћ од институција. Испод Динаре смјештена су четири српска села Сајковић, Губин, Прово и Чапразлије гдје данас има свега око тридесетак повратника, док је прије рата било 500 житеља. Иако су малобројни, вјерују да ће се живот вратити у Ливањско поље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана