Након 20 година изведен захват подизања урођено спуштеног капка у Бањалуци

ГС
Након 20 година изведен захват подизања урођено спуштеног капка у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Др Бојан Козомара, познати офталмолог из Бањалуке, извео је захват подизања урођено спуштеног капка у специјалној болници "Свјетлост" Бањалука. Овај захват на нашим просторима није изведен више од 20 година!

О чему се ради?

Урођена (конгенитална) птоза (спуштен капак) је стање у којем се одмах по рођењу горњи капак једног или оба ока не може у потпуности подигнути, односно око се може само дјелимично отворити. У литератури се наводи да 8 од 100.000 новорођенчади може имати овај проблем.

Постоји неколико метода којима се спуштен горњи капак може подићи. Једна је скраћивање апонеурозе мишића подизача капка (ресекција) и примјењује се код око 90% птоза. Мана ове методе је у томе што се обично изводи само код одраслих код којих је очувана инервација мишића подизача капка и гдје капак није спуштен за више од 2-4 мм.

Линк до захвата: https://www.youtube.com/watch?v=HCUXs6cUwR0&ab_channel=BojanKozomara

Друга метода, метода коју је користио др Козомара, је намијењена првенствено дјечјој птози, гдје је често разлог спуштања капка оштећен живац који инервише мишић који подиже горњи капак (м. леватор палпебрае супериор). Метода "суспензија на фронталис" је метода у којој се капак подиже уз помоћ силиконске "гумице" која се провлачи испод коже капка, обрве и чела на којем се и фиксира. Предност ове методе у односу на ресекцију је у томе што се њоме успјешно коригују све птозе, без обзира на ниво спуштености капка, те се висина капка може накнадно подешавати уколико је то потребно.

"Овдје више него игдје долази до изражаја искуство оног ко изводи захват. Битно је знати све детаље извођења захвата, јер је ово метода чији резултати треба да остану пацијенту до краја живота", истакао је др Бојан Козомара, преносе Независне Новине.

Офталмолог којег на друштвеним мрежама прате десетине хиљада људи још једном је показао сву важност офталмологије и константног личног унапређења у сврху пружања што боље услуге пацијентима

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана