Највеће губитке током пандемије претрпио туризам

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Сектор туризма претрпио је највеће губитке током пандемије вируса корона, закључено је на округлом столу о теми "Стратешки изазови туристичког развоја у пандемијском периоду", одржаном на Економском факултету на Палама.

Декан Економског факултета на Палама Радомир Божић рекао је новинарима да су на округлом столу учествовали представници 11 институција које су на било који начин повезане са туристичким сектором, као и угледни професор из области туризма са Економског факултета у Сплиту Невен Шерић.

Божић је навео да је тема скупа била стратешки изазови туристичког сектора, туристичке привреде и туристичког пословања у пандемијским условима.

Он је рекао да су организоване двије тематске цјелине, те размијењена мишљења са учесницима округлог стола о томе како је могуће у овим условима побољшати финансирање тог сектора.

"Наш факултет има студијски програм Туризам и хотелијерство, а наши представници су мјесецима активно укључени у одређене активности на припреми стратешких докумената. На нивоу Републике Српске учествујемо у свим активностима које се баве тим проблемом. Сматрамо да имамо ресурсе и потенцијале, да можемо дати допринос стратешком развоју овог сектора", поручио је Божић.

Према његовим ријечима, на скупу је разговарано и о тренутној туристичкој понуди у Републици Српској и БиХ, односно како да се она системски унапређује, те стварају услови и претпоставке да туристички сектор значајније допринесе расту домаћег производа и стандарду становништва.

Продекан за наставу на Економском факултету на Палама Предраг Млинаревић рекао да је данашња тема округлог стола подијељена на два дијела, и то приступ финансијама и туристичку понуду, те да су учествовали и представници удружења банака и Гарантног фонда Српске, као и представници реалног сектора туризма.

"Први дио односи се на приступ финансијама јер смо, у контакту са Удружењем хотелијера и угоститеља, спознали да они имају проблеме у приступу кредитима у времену када је тај сектор био најугроженији јер су од банака означени као ризични. Тако да су се сада суочили са оним што ми називамо кредитним рестрикцијама", објаснио је Млинаревић и додао да су зато на данашњи скуп позвани и финансијери. Према његовим ријечима, други дио теме округлог стола се односи на домаћу туристичку понуду, гдје треба да се види да ли је она конкурентна на међународном тржишту, да ли се интегрисала у свјетске туристичке вриједности и како привући платежно способног међународног туристу.

Млинаревић је навео да су учесници округлог стола разговарали и о томе како се може пребродити криза у пословању, осим кризе изазване пандемијом вируса корона, које механизме и кредитне линије тада активирати, а које ће предузетницима дати "финансијски појас за спасавање".  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана