Најуспјешнији мљекар Раде Ћудић из Црнче

Срна
Најуспјешнији мљекар Раде Ћудић из Црнче

ДЕРВЕНТА - Тродневна пољопривредна манифестација завршена је данас у насељу Велика Сочаница код Дервенте додјелом признања најуспјешнијим произвођачима, а у области мљекарства предњачи Раде Ћудић из Црнче са 594.288 литара млијека.

Према подацима Одјељења за привреду и друштвене дјелатност града Дервента, у свињогојству је најнапреднији Дејан Стјепановић из Поља - који има 22 крмаче, а највећи произвођач под пластеничком производњом је Јово Рељић из Дервенте који располаже са 2.408 метара квадратних пластеника.

У области пчеларства Расим Еминовић из Дубочца предњачи са 550 пчелињих друштава, водећи у тову јунади је АД “Пољопривредник” из Дервенте са 234 грла, у тову пилића - бројлера на годишњем нивоу најуспјешнији је Здравко Гроздановић из Поља са 264.000 пилића, а у овчарству Драган Кулага, који има 203 овце.

Свечани програм отворио је замјеник градоначелника Синиша Јефтић, који је истакао да је ријеч о догађају који промовише село и пољопривреду, те честитао најуспјешнијим пољопривредицима и пожелио им срећу у даљем раду.

Он је оцијенио да су овакви догађаји увијек добра прилика да пољопривредници буду позвани да се укључе у пројекте који за циљ имају побољшање услова у селу.

“Ове године то је могућност да се учествује у пројекту владе Републике Српске и Мађарске за набавку пољопривредне махнизације, али и могућност прикључка на осињски водовод, што је значајан вид унапређења живота у селима”, рекао је Јефтић.

Пољопривредна манифестација, која је одржана у оквиру “Великогоспојинских свечаности”, почела је у петак увече дружењем уз музику уживо, која је организована и синоћ, а данас су на програму биле сеоске игре, наступ културно-умјетничког друштва из Доње Грапске, гулашијада, овнијада, те скокови падобранаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана