Најстарији чланови србачке Народне библиотеке пјесмом и књигама обрадовали монахе

Дејан Јовичић
Најстарији чланови србачке Народне библиотеке пјесмом и књигама обрадовали монахе

Србац - Чланови Одјељења пензионера које дјелује при Народној библиотеци у Српцу, посјетили су манастир Осовица како би се упознали са монашким животом и разгледали вјерске објекте који су подигнути на овом светом мјесту у подножју Мотајице.

Они су заједно са представницима библиотеке Бранком Савановићем и Славицом Репић уручили донацију од око 150 књига за манастирску библиотеку, од чега је 117 књига поклонила Народна библиотека, а остатак су донијели пензионери из својих кућних библиотека.

Пензионери су извели кратак умјетнички програм отпјевавши неке од традиционалних пјесама као што су "Тамо далеко", "Ој, Мораво" и друге, које су припремали на дружењима пензионера у библиотеци која се организују сваког другог уторка. Том приликом су од јеромонаха Теофила добили поетски текст о манастиру Осовица који ће такође покушати да увјежбају на заједничким дружењима.

Пензионисана наставница музичког васпитања Рајка Микић, која је припремала хорски наступ пензионера, каже да је одушевљена вјерским комплексом Осовица.

- Ово свето мјесто је рај за срце и душу. Провели смо прелијепе тренутке у дружењу са монасима, а природне љепоте које окружују манастир су посебна прича. Наша пјесма се орила Мотајицом, исто онако како се сити испјевамо у читаоници библиотеке - рекла је Микићева.

Многи од њих никада нису били у овом манастиру који је саграђен на темељима некадашњег манастира из 14. вијека, чији су остаци откривени 2003. године, а посјету су искористили да присуствују и вечерњем богослужењу.

Настојатељ манастира Осовица јеромонах Теофил упознао је госте са историјатом манастирског комплекса који се гради већ десетак година.

- Манастир представља задужбину Немањића, подигнуту највјероватније у доба владавине краља Владислава, а порушену послије неуспјешног похода Турака на Беч 1695. године. Да се ради о манастиру који је некад постојао у овом крају потврдио је и Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, а приликом ископавања је пронађен и печат са натписом "Манастир Благовијести пресвете Богородице-Осовица 1330. године" - рекао је јеромонах Теофил.

Предавање о Сирији

Вршилац дужности директора Народне библиотеке Србац Бранко Савановић рекао је да је договорено ново дружење са јеромонахом Теофилом које ће бити организовано у библиотеци до краја овог мјесеца.

- Тада ћемо организовати предавање о Сирији и православљу, а гости ће нам бити брат и сестра који долазе из Сирије, а студирају у Бањалуци. Њих двоје су чести гости у манастиру Осовица. Чак су у више наврата пјевали у црквеном хору - рекао је Савановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана