Најнижи водостај Сане у посљедњих 100 година

Nezavisne.com
Најнижи водостај Сане у посљедњих 100 година

Сански Мост - Ниво ријеке Сане у Санском Мосту јуче је износио само 76 центиметара, што је најнижи измјерени водостај у посљедњих стотину година, подаци су метеоролошке мјерне станице у овом граду.

Тамо истичу како је ова појава узрокована дугим сушним периодом и недостатком падавина те истичу како се сваког љета мјери све нижи водостај, што је појава која забрињава.

 Због дугог сушног периода све је тежа хидролошка слика на подручју општине Сански Мост, тако да је дошло до пресушивања више природних изворишта с којих се водом снабдијева неколико овдашњих насеља.

Према ријечима Ејуба Мушића, руководиоца у предузећу "Водовод и канализација", на снази је редукција у неколико локалних водовода.

Он је истакао како је снабдијевање питком водом корисника градског водовода уредно и редовно, али да би проблеми могли настати ако се настави период без падавина.

Због тога су из овог предузећа позвали кориснике да рационално користе воду за пиће, а оформљена је и инспекција која ће обилазити домаћинства и контролисати начин потрошње воде.

Због ниског водостаја значајно је смањена проточност ријеке Сане и њених притока, што узрокује појаву стајаћих вода, као и загријавање ријеке усљед високих температура.

Такође, ових дана измјерена је рекордна температура Сане, која је износила 25 степени Целзијуса, што према мишљењу добрих познавалаца ријеке није добро за биљни и животињски свијет који обитава у њој.

Према ријечима потпредсједника Друштва спортских риболоваца "Сана" Џафера Церића, посљедњих дана забиљежено је неколико дојава грађана о угинућу риба, што се доводи у везу са све мањом количином кисеоника у ријеци.

Он је истакао како је у таквим условима значајно отежан живот рибљег свијета у ријеци, због чега се риба групише у дубљим водама те је значајно олакшан њен излов.

"Упозоравамо да је на ријеци Сани и њеним притокама дозвољен риболов једино помоћу рибарског штапа", истакао је Церић.

Он је додао како је појачан надзор рибочуварских служби на терену, а позвао је и све риболовце да пријаве сваки криволов који примијете.

Церић је додао како су у ранијим годинама риболовачка удружења имала могућност да самоиницијативно забране риболов уколико процијене да је то неопходно, али да је новим законским рјешењима таква одлука сада искључиво у надлежности ресорног кантоналног министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана