Најезда змија у Херцеговини

РТРС
Најезда змија у Херцеговини

У Херцеговини најезда змија.

У Требињу су за само седам дана забиљежена чак три случаја уједа отровница. Змија највише има у руралним, кршевитим предјелима, али забиљежена је појава и на излетиштима у близини града. Серума има довољно, али опреза никад доста.

За седам дана три случаја уједа отровница, док су претходних година у Хитној помоћи биљежили највише осам интеревнција. Два случаја су се догодила на селу. Средњовјечну жену ујела је шарка, а убрзо након тога на путу до Хитне помоћи, замало је стала на другу отровницу- поскока.

- Један је случај на локалитету села Граб, змија шарка је дјечака ујела за прст, такође био је и ујед поскока - наводи Саша Борјан, љекар у Хитној помоћи Требиње.

 Херцеговци кажу да је љето вријеме кад се отровнице могу очекивати свуда. Опрез је најбољи лијек, а ако до уједа дође, знају како треба поступати.

Најавжније је одмах позвати Хитну помоћ. Док стручна медицинска помоћ не стигне, љекари савјетују да се мјесто изнад уједа подвеже, а да пацијент не хода, како би се успорило ширење отрова. Најопсанији су уједи у предјелу добро васкуларизованих дијелова тијела, главе, врата и прстију, па су хитна реакција и прибраност од пресудне важности.

- Серума има довоно у Хитној помоћи, даје се у здравстевној установи у присуству љекара - наводи доктор Борјан.

Искуства љекара кажу да су опаснији уједи поскока од шарке, али да је сваки случај индивидуалан у зависности од дијела тијела гдје је отровница ујела. На сву срећу сва три пацијента су стабилно и успјешно се опорављају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана