Најбоља туристичка година у Требињу, рекордан број ноћења

Срна
Foto: Агенције

ТРЕБИЊЕ- У Требињу је у прошлој години регистровано више од 200.000 ноћења туриста, па ће 2023. према свим параметрима остати златним словима уписана у историји туризма овог града као најбоља и најуспјешнија од када се мјери туристички промет, саопштено је данас из требињске Туристичке организације.

У Требињу је у прошлој години евидентирано 201.076 регистрованих ноћења туриста, што је за 11,45 одсто више у односу на до сада рекордну 2022. годину, наведено је у саопштењу.

"Требиње су, као и претходних година, групно и индивидуално посјећивали туристи из свих дијелова свијета, а просторије Туристичког информативног центра посјетило је 22.347 туриста из 73 земље. Највећи број ових посјета забиљежили су туристи из Србије, Црне Горе, Русије, Кине, Француске, Њемачке", навели су градске Туристичке организације.

У прошлој години евидентирано је 64.377 ноћења домаћих туриста или 32 одсто укупно забиљежених ноћења, док је регистровано 136.699 ноћења страних туриста или 68 одсто укупно забиљежених у 2023.

Највећи број иностраних ноћења односио се на туристе из Србије, са 52 одсто, Турске са 19 одсто, Црне Горе са шест одсто, Грчке са четири одсто, Кине са три одсто и Хрватске са два одсто.

У саопштењу је наведено да су туристи најчешће посјећивали и обилазили богато културно-историјско насљеђе из различитих историјских периода - манастире, цркве, споменике, Стари град - Кастел /са џамијама/, Музеј Херцеговине, Перовића /Арсланагића/ мост.

"И вински подруми, али и ресторани и конобе са националном кухињом иза себе имају веома успјешну годину с обзиром на изузетну посјећеност туриста", наведено је у саопштењу.

Рекордан број посјета забиљежен је и у спортско-туристичком комплексу "Град сунца", који је, како су истакли, и ове године додатним садржајима различитих намјена, као и организацијом низа атрактивних и веома посјећених манифестација и дешавања, значајно допринио обогаћивању и проширењу туристичке понуде и укупном увећању броја посјета и ноћења у Требињу.

"Статистички подаци, али и директне теренске информације јасно указују да се у различитим областима пружања услуга у туризму директно или индиректно у туристички промет укључило више привредних субјеката или физичких лица који су регистровали дјелатност и допринијели увећању степена међусобне конкуренције, што је унаприједило квалитет пружених услуга туристима који су посјетили Требиње", истакнуто је у саопштењу.

Из Туристичке организације Требиње су навели да сви показатељи јасно и недвосмислено говоре да се туристичка 2023. година дефинитивно може окарактерисати као најбоља и науспјешнија до сада.

"Област туризма у Требињу континуирано иде узлазном путањом са значајним процентима увећања обима туристичког промета, чиме Требиње спада у ред брзо растућих туристичких дестинација, која својим резултатима у великој мјери доприноси увећању укупног обима туристичког промета у Републици Српској и БиХ", навели су из Туристичке организације Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана