Нагло порасло конзумирање алкохола током пандемије

Срна
Нагло порасло конзумирање алкохола током пандемије

ДОБОЈ - Начелник Центра за заштиту менталног здравља у Добоју Дејана Цоцић Хаџиибрахимовић упозорила је на пораст броја људи средње доби који неконтролисано конзумирају веће количине алкохола, на повећан број хоспитализација млађих особа због интоксикација и на већи број оних који мијешају алкохол и седативе “бенседин” и “лексилијум”.

Као окидаче за повећану конзумацију алкохола Хаџиибрахимовићева је навела изолацију усљед епидемиолошких мјера, страх за сопствени и живот ближњих, те промјене навика и начина живота.

“Људи живе у изолацији, промијењени су стил и начин живота, као и навике. Затворени смо и немамо контролу колико узимамо алкохола. Људи почињу да пију и у вријеме када уопште нису пили”, изјавила је новинарима Хаџиибрахимовићева.

Она је указала и на проблем доступности алкохола у Републици Српској с обзиром да су поједине земље током изолације забраниле његову продају.

Психолог Младенка Милановић рекла је да имају око 300 регистрованих алкохоличара и навела да људи обично посежу за алкохолом у стањима страха са жељом да им буде боље и избјегну неподношљиву стварност.

Према њеним ријечима, Свјетска здравствена организација одредила је 10 грама чистог алкохола као једно стандардно пиће, а то је чаша од 1,4 децилитра вина са 12 одсто јачине, кригла од 3,3 децилитра пива од пет одсто јачине, чашица од 50 милилитара аперитива са 25 одсто јачине, чашица од 30 милилитара жестоког пића са 40 одсто јачине.

Милановићева је истакла да је важно направити разлику између умјереног, повременог и штетног пијења и алкохолисаности, додајући да се унос алкохола разликује код жена и мушкараца.

Умјерен унос алкохола за жене подразумијева конзумација једног стандардног пића дневно, односно пет седмично, а код мушкараца два стандардна пића дневно, односно 10 седмично.

Под ризичним уносом алкохола за жене сматра се више од седам стандардних пића седмично, а за мушкарце 14. Милановићева је упозорила да већи унос алкохола од ризичног прелази у штетан, и тада долази до појава здравствених проблема, али без алкохолне зависности.

“Код злоупотребе алкохола постоји психолошка зависност, јављају се проблеми у породици, средини, на послу, али особа још није физички зависна”, изјавила је Милановићева.

Код алкохолизма, особа је и психички и физички зависна и већ постоје озбиљне здравствене, социјалне и професионалне посљедице, а знаци да се неко налази у токсикоманској фази су губитак контроле да се пије, алкохолна амнезија, немогућност апстиненције и пад толеранције.

Центар за заштиту менталног здравља данас је, поводом Свјетског дана борбе против алкохолизма, на јавним мјестима изложио брошуре “Алкохол и пандемија ковид 19”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана