Надвожњак у Градишци одлази у историју: “Јабука” од октобра на улазу у Српску

Анита Јанковић Речевић
Надвожњак у Градишци одлази у историју: “Јабука” од октобра на улазу у Српску

ГРАДИШКА - Препознатљиви надвожњак на самом улазу у Градишку до краја љета одлази у историју, а на тој локацији већ је започета градња модерне кружне раскрснице “Јабука”, која ће повезати саобраћај из више праваца, али и уљепшати град будући да ће у центру кружног тока нићи споменик “тријумфална капија Републике Српске”.

У предузећу “Путеви Републике Српске”, које је задужено за реализацију пројекта рехабилитације магистралног пута М16 Бањалука - Градишка, кажу да је у склопу инвестиције предвиђена изградња три кружне раскрснице и да се већ изводе радови на кружном току “Јабука” на улазу у Градишку.

- Изградња те кружне раскрснице подијељена је у четири фазе. Тренутно се завршава друга фаза и од идуће седмице започиње трећа у оквиру које ће бити срушен постојећи надвожњак и сав терен доведен у један ниво. Током радова саобраћај ће бити незнатно успорен, али неће бити обустава - рекла је портпарол у “Путевима РС” Наталија Кострешевић.

Додала је да ће планирани кружни ток имати седам кракова, те да ће сви радови бити завршени до средине октобра ове године.

- Вриједност пројекта је 2,6 милиона КМ, а радове изводи предузеће “Нискоградња” из Лакташа - нагласила је Кострешевићева.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић наводи за “Глас” да ће поред кружног тока на улазу у град, бити изграђене и кружне раскрснице у Новој Тополи те на улазу у пословну зону у тој мјесној заједници.

- Кружни ток “Јабука” уљепшаће и отворити Градишку, промијенити сасвим изглед града и начин саобраћајне комуникације. До сада су у том дијелу града биле присутне гужве и вјероватно ће се наставити након изградње кружног тока због непосредне близине граничног прелаза, али се надамо да ће до прољећа идуће године бити изграђена саобраћајница која ће повезати нови мост на Сави са аутопутем Загреб - Београд - рекао је Аџић.

Он је истакао да је у плану и пројекат који ће обиљежити Градишку, али и Републику Српску.

- План је да у унутрашњости “Јабуке”, чија ће се зелена површина простирати на око 16.000 квадрата, изградимо споменик “тријумфална капија Републике Српске”. Пројектна документација и грађевинска дозвола већ постоје и сада се договарамо са “Путевима РС” да нам помогну у реализацији инвестиције која би била препознатљиво обиљежје Градишке, која је на вратима Српске - истакао је Аџић.

Према његовим ријечима, овај град на самом сјеверу Српске већ дуже вријеме се гради и развија и тако ће наставити у будућности.

- У овом тренутку имамо припремљених инфраструктурних пројеката чија је вриједност 100 милиона евра. Желимо да наставимо започети пројекат реконструкције и изградње главног градског пречистача отпадних вода који је заустављен од стране финансијера, односно њемачког Министарства иностраних послова. Идемо и у пројекат снабдијевања водом Лијевча поља и остатка Поткозарја, те у рјешавање инфраструктурних проблема на саобраћајницама - казао је Аџић.

Културна баштина

Зоран Аџић каже да је руководству Градишке циљ да ова локална заједница буде савремено уређен средњоевропски град, због чега и реализују пројекат “Градишка - Мали Београд” у склопу којег се обнављају старе зграде, тргови и објекти који су у вријеме Краљевине Југославије чинили “Српску Варош”.

- Желимо да нашу историју, традицију и културну баштину вратимо у Градишку - рекао је Аџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана