Надљудским напорима спријечена још већа трагедија

Ведрана Кулага
Надљудским напорима спријечена још већа трагедија

ДОБОЈ - Пред собом сам видио катастрофу када сам стигао у Добој. Вода је била свуда, није биле струје, ни воде, озбиљна зараза је пријетила, али је надљудским напорима тада спријечено да трагедија у мају 2014. године буде још већа.

Испричао је то “Гласу Српске” генерал Момир Зец који је био повјереник Штаба за ванредне ситуације за Добој тог кобног маја када су забиљежене до тада незапамћене поплаве, а у којима је живот изгубило 11 становника тог града којима је у петак одата почаст.

У Добоју је, присјетио се Зец, било страшно. Вода је била у подрумима, па и на вишим спратовима неких објеката. У маркетима се роба кварила, а маске су биле обавезне. Морало се, каже, брзо реаговати и што прије уклонити сав отпад да не би дошло до озбиљне заразе, па и епидемије.

- Одмах смо са надлежнима, у првом реду са МУП-ом, усагласили око 20 наредби и прописали ко шта треба да ради, односно да се испумпава вода, одвози отпад, уклањају угинуле животиње, све дезинфикује и направе први кораци ка нормалном животу - рекао је Зец.

Упркос надљудским напорима у борби са воденом стихијом, остала је болна чињеница да је изгубљено 11 живота.

- МУП је дао, у том самом моменту када је вода продрла, огроман допринос у борби за животе. Главни талас је трајао само неколико минута. Нажалост, жртава је, ипак, било - рекао је Зец. 

Представници Градске управе Добој и посланици из овог града у Народној скупштини Српској положили су у петак вијенце за 11 страдалих Добојлија код спомен-плоче испред градске Скупштине.

У воденој стихији 2014. године страдали су Славко Ђурић, Миленко Благојевић, Божица Петковић, Милада Ранковић, Ратомир Нарић, Драгица Савковић, Марко Чакаревић, Жељко Јелеч, Марија Јелеч, Бахрија Скула и Радо Чупељић. Присјећајући се тог дана Невенка Убипариповић Чупељић је рекла да је у поплави изгубила оца Раду, који се непокретан утопио у стану који се налазио у приземљу у улици Цара Душана.

Замјеник градоначелника Владо Благојевић рекао је да је највећи губитак тадашњих поплава страдање 11 становника Добоја.

 - Свака људска жртва је ненадокнадива - рекао је Благојевић и подсјетио да је размјера поплаве проузроковала страховиту материјалну штету правним и физичким лицима, али и утицала на ментално здравље грађана, који се и данас осјећају узнемирено током обилнијих падавина.

Током мајских поплава 2014. године у Добоју је причињена материјална штета од 172.688.971 КМ. Највећи водостај ријеке Босне измјерен је 15. маја и био је 7,21 метар. Редовна висина коте одбране од поплава у Добоју је три метра, а ванредна 4,5 метра.

Санација

Владо Благојевић каже да су у протеклих шест година, захваљујући помоћи и мјерама Владе РС, локалне власти, невладиних организација и ангажману грађана предузете активности на заштити од поплава. Навео је да је дјелимично саниран поток Лијешањ и постављене бетонске баријере дуж дијела магистралног пута, те најавио да би по фазама ускоро могла почети реализација генералног пројекта уређења корита Босне, процијењене вриједности од 25.000.000 КМ, који је у фази ревизије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана