Од ваздуха зависи и школско звоно у модричким школама

Милијана Латиновић Радошевић
Од ваздуха зависи и школско звоно у модричким школама

МОДРИЧА - Резултати новог мјерења квалитета ваздуха у Модричи, трећег по реду од када гори Гудронска јама, требало би да буду познати данас, а чим стану у крај ватри у Херцеговини, надлежни ће послати хеликоптер у ову локалну заједницу како би натапао мјеста гдје се појављују испаравања.

Претходна два мјерења показала су велику концентрацију штетних материја у ваздуху, а имајући у виду да ватра на том локалитету гори од 14. августа, мјештани не очекују ништа боље резултате ни данас.

- Од смрада се не може изаћи из куће. Прозоре не отварамо. До када ће све ово трајати, нико не зна. Није ово проблем од јуче, већ годинама уназад - казала је мјештанка чија је кућа свега стотинак метара удаљена од Гудронске јаме.

Начелник Модриче Јовица Радуловић рекао је “Гласу” да ће све даље смјернице бити донесене на основу резултата мјерења.

- Видимо да тиња и испарава се сваки дан. Резултати ће показати колико је штетних материја у ваздуху. Све даље активности планираћемо на основу тога - казао је Радуловић.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Борис Трнинић потврдио је за “Глас” да су добили захтјев за помоћ из Модриче.

- Размотрићемо ситуацију и уз консултације са стручњацима из Хеликоптерског сервиса РС донијећемо одлуку о ангажовању хеликоптера и на овом подручју - поручио је Трнинић додавши да су ватрогасне екипе и екипе службе цивилне заштите стално на терену те да прате ситуацију.

Трнинић истиче да на самој јами нема отвореног пламена, те да је већа површина затрпана земљом и насипима.

- Међутим, и даље се на неколико мјеста појављују испаравања која могу садржавати опасне материје. Добили смо захтјев за ангажовање хеликоптера који би натапао та мјеста гдје се појављују испаравања - рекао је Трнинић.

Протеклих дана у Модричи се прича да школска година неће почети на вријеме уколико мјерења покажу висок проценат загађења ваздуха.

Директорица Основне школе “Сутјеска” у тој локалној заједници Зорица Васиљевић рекла је јуче да се у школи спремају као да ће настава почети на вријеме.

- У току је сједница наставничког вијећа. Спремамо се као да настава почиње у понедјељак. Не знам шта бих рекла, дјеца су и сада на игралиштима, па још ако не крену на наставу, биће више напољу. Можда је боље да су у школи уколико се покаже да је ваздух загађен - рекла је Васиљевићева.

Пожар се на Гудронску јаму проширио половином овог мјесеца са околног растиња. У једном тренутку ватра је пријетила кућама, али су брзом интервенцијом надлежних служби домаћинства одбрањена. Проблем Гудронске јаме, у коју је годинама модричка Рафинерија одлагала отпад, мучи ову локалну заједницу више од четири деценије.

Пожари

Борис Трнинић је рекао да је ситуација на пожариштима у Српској нешто повољнија него протеклих дана.

- Када је у питању најугроженије и најосјетљивије подручје, а то је Источна Херцеговина, гори само ниско растиње у Невесињу. Нажалост, и даље је активан пожар на подручју Фоче у рејону мјеста Суха на самој граници са Црном Гором, гдје гори црногорична шума. Ситуацију отежавају неприступачан терен и појачан вјетар који мијења смјерове - рекао је Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана