Национални парк Сутјеска: Колибе и ловачке куће мамац за странце

Радмила Ђевић
Национални парк Сутјеска: Колибе и ловачке куће мамац за странце

Фоча - Љепоте Националног парка "Сутјеска" у Фочи овог љета су привукле на хиљаде туриста, међу којима је већина дошла из далеких земаља.

Више од 6.500 ноћења и 15.000 туриста који су прошли кроз парк, међу којима је 60 одсто младих, досадашња је слика љетне туристичке сезоне на Тјентишту. До краја сезоне број ће бити много већи.

У руководству парка кажу да би "Сутјеска" коначно могла да заузме своје право мјесто водеће туристичке дестинације на ширем подручју БиХ. Већ сада задовољно трљају руке, јер од краја априла па све до краја августа гости се само смјењују.

- Досадашња посјета оборила је све рекорде у послијератном периоду, туристи долазе из цијелог свијета. Све већа је заинтересованост странаца за боравак у колибама, ловачкима кућама, бунгаловима - рекао је директор НП "Сутјеска" Зоран Чанчар.

Сутјеска је овог љета била домаћин Бањалучкој универзијади, "Шумаријади", "ОК фесту", ликовној колонији и многим другим манифестацијама које су се смјењивале на Тјентишту. Парк је привукао и прослављеног српског режисера Емира Кустурицу да употпуни кадрове за филм "На млијечном путу", а бразилска рок група "Фресно" снимила је недавно спот на овој локацији.

Бројни Нијемци, Белгијанци, Французи, Холанђани, Италијани и Енглези постали су стални гости парка. И сви остају очарани.

- Имали смо недавно посјету групе туриста из Далмације, затим студената Шумарског факултета из Њемачке са професорима, који су обишли све вриједности нашег парка. При поласку су поручили да ће се вратити овдје, а медијима у Њемачкој испричали су да су одушевљени Сутјеском - истиче Чанчар.

У "Сутјеску" су се заљубили и чланови бенда "Фресно" из Бразила, који су недавно на Тјентишту снимили спот за пјесму "Акордар".

- Свиђа нам се ова природа, зато што је нетакнута, посебна, очувана. На интернету сам видио фотографију споменика који ми је дјеловао нестварно. Он је симбол отпора и указује на то да постоји прави пут правде и слободе, о чему говоре и наше пјесме. Зато смо одлучили да дођемо овдје - каже пјевач Лукас Силвеира.

Сутјеска, Зеленгора, Маглић, прашума Перућица одавно су одредиште многих Словенаца, а међу њима је и туриста Владо Ложај.

- Одушевљени смо природом и гостопримством домаћина. Били смо и на пјешчаним пирамидама код Миљевине, а парк "Сутјеска" и љепотица Зеленгора заиста су импресивни - рекао је Ложај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана