Национални парк Козара проширио туристичку понуду

ГС
Национални парк Козара проширио туристичку понуду

ПРИЈЕДОР - У Националном парку „Козара“ проширена је туристичка понуда - изграђена је нова планинарска стаза „ферата“, планинарски дом добио је нову опрему, а на Мраковици ће ускоро бити могуће изнајмити бицикле и електричне мотоцикле.

На Козари је 40-ак километара пјешачких стаза. На једној од њих изграђена је нова која је захтјевна, обезбијеђена рукохватима, сајлама и клиновима - „виа ферата“. Ова планина једина је у ближем окружењу на којој постоје „виа ферате“, намијењена планинарима спремним да се упусте у авантуру савладавања вертикалне стијене, преноси РТРС.

- За све планинаре Приједора и регије ово је јако значајно, јер нигдје у нашој близини нема овако нешто. Тек тамо у Херцеговини, односно на Романији. Ово је сјајан полигон за тренинг за људе који желе да оду на Доломите, на Алпе и сличне деситнације, гдје је јако велики број оваквих стаза - истиче планинар Драшко Згодић.

„Виа ферата“ на Бијелом камену изграђена је у оквиру пројекта „Фил Козара“, у чијој реализацији је учествовало и Планинарско друштво „Клековача“ из Приједора. Додатно је опремљен и Планинарски дом „Котловача“.

На Козари постоје и бициклистичке стазе, а од ове сезоне на Мраковици ће се моћи изнајмити бицикли или електрични мотоцикли. Ова опрема такође је обезбијеђена захваљујући пројекту „Фил Козара“, који је финансирала Европска унија.

У Националном парку Козара најављују и проширење Авантура парка, санирање трим стазе и дјечије стазе на Мраковици, а планирају и изградњу стазе за лица са инвалидитетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана