Начелник Рогатице најављује реализацију бројних пројеката: Тањи буџет није препрека за развој

Сретен Митровић
Начелник Рогатице најављује реализацију бројних пројеката: Тањи буџет није препрека за развој

РОГАТИЦА - У локалној каси у Рогатици ове године планирано је 7,32 милиона марака, што је за 18,2 одсто мање од извршења у прошлој години, али и са тако умањеним буџетом наставићемо са реализацијом раније започетих и недовршених пројеката, а почећемо и са неким новим, рекао је начелник општине Милорад Јагодић.

 

Због кашњења локалних избора и конституисања новог општинског парламента, програм рада начелника општине одборници Скупштине општине усвојили су тек крајем фебруара ове године.

- Овај докуменат је збир свега онога на чему ће радити општинска администрација и првенствено је заснован на оном на што нас обавезује Статут општине и остали фундаментални акти, међу којима је и Стратегија локалног развоја општине за период 2018 - 2027. година. Велика су то и широка права и обавезе, а значајну улогу у томе имаће вирус корона. Ако он попусти, шансе су нам веће, а ако ситуација остане оваква, биће тешкоћа - истакао је Јагодић.

Приоритет су, додаје он, привреда и локални економски развој те законито и транспарентно извршење буџета.

- У привреди ћемо посебну пажњу посветити развоју дрвне индустрије и тражењу могућности активирања “Нове творнице пречистача”. Ту су и подстицаји развоју малих и средњих предузећа, подршка субјектима из области производње и прераде пољопривредних производа кроз увођење подстицаја за оне од којих се највише очекује да бисмо на директан начин смањили одлив становништва, посебно са села. Велики дио обавеза начелника и општинске управе односи се на наставак изградње спортске дворане, а ту је и реализација пројекта изградње атлетске тартан стазе те градње зграде са 15 станова за избјегла и расељена лица, за коју су радови почели ових дана. Ако све буде ишло према плану, а може га пореметити једино “ковид 19”, у току године треба да почне изградња споменика погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату и изградња јавне расвјете у Пљешевици и Крмчићима те реконструкција електродистрибутивне мреже у више села - наглашава Јагодић.

Ту су, додаје он, и радови на побољшању стања објеката основне школе и Средњошколског центра и израда инвестиционо-техничке документације за даљинско гријање урбаног дијела општине, друга фаза уређења шеталишта уз обалу ријеке Ракитнице те завршна фаза изградње пјешачке стазе поред магистралног пута Рогатица - Ковањ.

- Доста посла биће и у вези са унапређењем снабдијевања водом и заштитом од пожара те пројектом “Јачање улоге мјесне заједнице”. У плану је и куповина земљишта за изградњу зграде за младе брачне парове. При свему томе ослонац је на средства из буџета општине, али се очекује и помоћ виших нивоа власти, посебно Владе Српске - нагласио је Јагодић, уз напомену да у његовом програму рада има доста обавеза и на плану друштвеног развоја.

На првом мјесту је обавеза да се јавне установе образовања у материјалном погледу подигну на виши ниво.

- За стипендије ђака и студената обезбиједили смо рекордних 190.000 КМ и сносимо трошкове превоза за све ђаке који користе јавни превоз. Тражићемо и начине за побољшање квалитета живота бораца, РВИ и пензионера - рекао је на крају Јагодић.

Наталитет

Посебна пажња и ове године посвећена је стимулацији наталитета.

- За свако новорођено дијете родитељима ће бити исплаћено 1.000 умјесто досадашњих 500 марака. Брачним паровима који се лијече од стерилитета умјесто до 1.000, исплаћиваће се до 2.000 марака - истакао је Милорад Јагодић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана