Начелник општине Србац остао и без подршке ПДП-а

Анита Јанковић
Начелник општине Србац остао и без подршке ПДП-а

Србац - Партија демократског прогреса из Српца одлучила је да одустане од свих преговора о формирању скупштинске већине, чиме су практично ускратили подршку начелнику општине Драги Ћирићу, са којим су до сада имали добре коалиционе односе.

На сједници Општинског одбора ове партије је усаглашено да неће склапати нове политичке договоре до наредних локалних избора, већ ће путем својих представника спроводити активности које ће бити усмјерене ка развоју општине и бољем животу грађана.

- Рад законодавне и извршне власти у Српцу у овом тренутку није у интересу грађана. Све се свело на мешетарења и спровођење личних интереса појединаца с циљем пуког одржавања на власти с једне или преузимања власти с друге стране, док су грађани стављени у други план - наведено је у саопштењу за јавност србачког ПДП-а.

У овој странци истичу да су спремни да преговарају са другим партијама тек у фази припреме за локалне изборе идуће године, када ће саслушати њихове програмске циљеве и донијети одлуку са којим политичким субјектом ће ући у заједничку кампању.

Спекулише се да је један од разлога повлачења ПДП-а из политичких преговора недавни Ћирићев потез, који је са жељом да обезбиједи скупштинску већину, започео преговоре са СНСД-ом.

Ћирић је однедавно на челу србачких социјалиста, који на локалном нивоу не дјелују заједно са СНСД-ом и ДНС-ом, већ дјелују опозиционо са СДС-ом, ПДП-ом и НДП-ом.

Ћирић је заједно са смијењеним предсједником Скупштине општине Зораном Ђукићем одржао 20. октобра састанак са коалиционим партнерима, на којем је покушао да поврати скупштинску већину, али се састанку није одазвао одборник ДНС-а Љубо Ракић, који је потврдио да ће као тринаести одборник остати уз СНСД, насупрот табору који је остао на 12 одборника.

Из тог разлога, Ћирић се окренуо СНСД-у да би добио подршку за одржавање скупштине и усвајање буџета за наредну годину, али су у СНСД-у о томе подијељена мишљења и за сада преовладава став да се са социјалистима са Ћирићем на челу не улази у преговоре.

Ћирићев потез је наишао на осуду ПДП-а, који сматра да је начелник на овај начин изневјерио обећање да се неће приклањати СНСД-у, јер је управо ПДП био један од најзаслужнијих што је дошао на мјесто начелника.

С друге стране Ћирић каже да саопштење ПДП-а није схватио озбиљно, јер нигдје не пише да му неће дати подршку и додаје да у томе види само покушај прављења стартних позиција за предстојеће локалне изборе.

- Ту се ради искључио о мешетарењу и спровођењу личних интереса, с циљем пуког одржавања власти. ПДП игра политичке игре и вечерас ће састанчити са СДС-ом и НДП-ом. Све и да покрену референдум, не вјерујем да бих био опозван, јер народ види моје резултате, а они нека упру прстом у то шта су урадили - поручио је Ћирић.

Нагласио је да ПДП никада није хтио заједнички с њима да наступа искрено.

- Стално су настојали да покажу ко је у тој коалицији јачи, главни и ко има колики утицај. Зато ова друга страна и влада толике године, јер је опозиција таква каква јесте - категоричан је Ћирић.

Он је додао да је договор са СНСД-ом о склапању коалиције стао због нејасноћа те да је сада на потезу СНСД.

Незадовољни НДП и СДС

Осуду рада актуелне власти прије неколико мјесеци је упутио и србачки НДП, који је такође изразио незадовољство што се сједнице локалног парламента не одржавају већ више од пола године.

Они су ускратили подршку Ћирићу, што је учинио и СДС још у октобру прошле године, када се оградио од дјеловања србачког начелника.

И поред тога, ове партије су се половином октобра одазвале Ћирићевом позиву да обнове коалицију, али су ови преговори још једном пропали.

Сабор ПДП-а

Србачки ПДП ће се посветити јачању партијске инфраструктуре на подручју цијеле општине.

Сабор ПДП-а у Српцу, на којем ће се бирати нови органи, биће одржан 28. фебруара идуће године, док ће на сабор ПДП-а РС, који је заказан за 28. новембар, отпутовати осам делегата, међу којима ће бити и будући чланови Главног одбора ПДП-а Саша Јовичић и Душанка Игњатић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана