Начелник општине Шипово изиграо волонтере

Данијела Стоканић
Начелник општине Шипово изиграо волонтере

Шипово - Велики број младих дипломаца из Шипова разочаран је одлуком начелника ове општине Милорада Ћирка да умјесто 30 волонтера прими шест приправника.

За прилику да одраде волонтерски стаж, захваљујући којем би лакше дошли до запослења, као и положили државни испит, остала су ускраћена 24 волонтера због, како кажу, неправедне одлуке начелника.

Један од њих је и дипломирани економиста са 240 ECTS бодова Игор Јандрић који је полагао сваку наду да ће захваљујући овом волонтерском стажу ускоро положити државни испит и бити конкурент на тржишту рада.

- Мислио сам да ће ми ово бити корак напријед, али, нажалост, ријеч је о само још једном разочарању. Била је ово идеална прилика да одрадим волонтерски стаж, након чега бих положио државни испит и конкурисао за посао. Међутим, начелник је одлучио да прими шест приправника, који су, по свему судећи, ту по страначким опредјељењима - рекао је огорчено Јандрић.

Разочарање због одлуке начелника није крио ни предсједник Скупштине општине Шипово Милан Плавшић који се заједно са већином одборника залагао да у неким од општинских институција буде примљено 30 волонтера.

Плавшић је истакао да је овогодишњим буџетом предвиђено да у општини или некој њеној установи буду ангажовани волонтери или приправници.

- Новац би био довољан да се ангажује пет приправника или 30 волонтера. Међутим, након два мјесеца надмудривања Ћирко је одлучио да прими само шест приправника упркос чињеници да нас је већина била за 30 волонтера - рекао је Плавшић.

Додао је да би тих 30 младих људи, захваљујући волонтерском стажу од годину у општинским институцијама, лакше положили стручни испит и нашли запослење.

- Чак смо о томе расправљали и на посљедњој сједници Скупштине, гдје се већина одборника сложила да је боље да се прими 30 волонтера неголи пет приправника - рекао је Плавшић.

С друге стране, Ћирко тврди да је приликом креирања буџета крајем прошле године, у чему су учествовали представници свих партија, новац планиран за приправнике као што су економисти, грађевинци и правници, због чега су изостали други профили. 

- Примљени су они који су имали највише бодова. Међутим, наш план јесте да у наредном периоду проширимо број приправника, који би овај стаж одрађивали у Дому здравља, Дому културе, вртићу или некој другој јавној установи - рекао је Ћирко.

Додао је да ће у општини умјесто пет приправника, колико је било планирано, ипак бити примљено њих седам. Он је објаснио да су два правника, који су испунили услове а нису прошли, уложила жалбу, од којих је једна већ прихваћена, а највјероватније да ће бити и друга.

- Приправници ће бити плаћани по систему као прошле године, а то је мјесечно 370 КМ, а не у пуном износу као што би требало. На овај начин отвара се простор за ангажовање више приправника - истакао је Ћирко.

Дворана

У општини Шипово ускоро ниче дворана, која би била од неизмјерног значаја за све становнике, а посебно за младе.

Новац за изградњу ове дворане обезбиједиће ова локална заједница продајом пословног простора у згради општине.

Поред тога, покренута је одлука за промјену урбанистичког плана ужег центра Шипова која је неопходна да би спортску дворану измјестили на локацију која ће у потпуности бити у власништву општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана