Начелник Костајнице затражио распуштање скупштине општине

Срна
Начелник Костајнице затражио распуштање скупштине општине

КОСТАЈНИЦА - Начелник општине Костајница Драго Бундало упутио је захтјев Министарству управе и локалне самоуправе Републике Српске за распуштање локалног парламента због неусвајања буџета више од пола године.

Бундало је рекао Срни да се, након неусвајања буџета, по Закону о управи и локалној самоуправи, стичу услови за распуштање Скупштине општине.

Према његовим ријечима, у току је и процедура у којој се чека рјешење Окружног суда у Приједору о привременом финансирању.

- Кад буџет није усвојен са 1. јулом, начелник општине обавјештава Министарство управе и локалне самоуправе о томе. Министарство диже тужбу посредством Правобранилаштва против Скупштине општине, што је и урађено, и Окружни суд у Приједору треба да донесе рјешење о мјери привременог финансирања. То значи да Окружни суд доноси рјешење, на основу којег начелник израђује буџет на основу шест мјесеци прошле године и сад чекамо рјешење - навео је Бундало.

Он каже да је стручна служба три пута достављала нацрт буџета Министарству финансија и добијала сагласност, али да је намјера скупштинске већине била да се буџет не усвоји и да се блокира рад на штету грађана и буџетских корисника.

Бундало је истакао да би озбиљна скупштинска већина на нацрт буџета дјеловала амандмански и тако дошла до буџета који је одговарајући.

- Нова скупштинска већина је дала себи за право да именује Комисију за израду нацрта буџета са намјером да преузме извршну власт. Имали су двије комисије за израду буџета, које по закону о буџетском пословању нема потребе да именују, будући да сам ја, као начелник, односно стручна служба урадила нацрт буџета - рекао је Бундало.

Он је нагласио да не стоји прича скупштинске већине да је општина тренутно на привременом финансирању, истичући да од 1. јула средства пристижу на рачун општине, али начелник нема право располагања, како каже, "нити једне КМ, док суд не донесе рјешење".

Бундало је додао да због тога дио буџетских корисника није добио своју траншу, као ни корисници социјалне помоћи, иако су и ресорно министарство и општина обезбиједили средства за ову намјену.

Он је рекао да општина Костајница, као и већина локалних заједница у Српској, има финансијских проблема, али да они нису катастрофални.

- Већини локалних заједница, поготово општина, не рачунајући градове, не цвјетају руже, сви имају одређених проблема када је ријеч о функционисању буџета. Постоје одређени проблеми, али се рјешавају. Кад сам се вратио на мјесто начелника нисам затекао бајно стање, али се лагано рјешавало. Нелогично ми је такво понашање опозиције да прича о општини све најружније, најцрње и неистинито, неких 11 милиона кредита, што су лажи, а са друге стране истичу кандидате за начелника и боре се за власт у тој општини. Није тачно да је општина у катастрофалном стању - истакао је Бундало. /крај/ма/вј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана