Начелник Градишке себи скресао плату за 1.500 КМ

Милан Вујић
Начелник Градишке себи скресао плату за 1.500 КМ

Градишка - Нови начелник општине Градишка Зоран Аџић имаће за 1.500 марака мању плату од свог претходника Зорана Латиновића, а зараде ће бити скресане и другим функционерима.

Аџић је овим потезом испунио предизборно обећање, а најавио је да ће на дневни ред прве редовне сједнице локалног парламента, која је заказана за 2. децембар, бити увршћена тачка која се односи на смањење плата општинских функционера. Он је нагласио да плате треба да буду враћене на ниво из 2012.

- Није у реду да у вријеме кризе и смањења издвајања борачким и социјалним категоријама начелник општине прима плату од 4.800 КМ, а предсједник Скупштине 3.600 КМ. Плата начелника биће смањена на 3.300, док ће предсједник Скупштине зарађивати 2.000 марака - рекао је Аџић.

Он је истакао да је већ формирао тим за измјену Правилника о систематизацији радних мјеста у Општинској управи и самосталног одјељења за стамбено-комуналне послове. Аџић је навео да је формиран и Одсјек за интерну ревизију, а његов задатак ће бити да контролише рад локалне управе и да укаже на грешке уколико их буде било.

- Отпуштања радника неће бити, сви ће добити шансу и неће бити политичког прогона као што је био случај прије четири године. Желимо да уз помоћ систематизације локална управа буде функционална, а не као до сада да три човјека воде шест одјељења. То није ни теоретски могуће када се узме у обзир обим посла појединих одјељења - рекао је Аџић те додао да тренутно има 155 радника, што се уклапа у нови закон о броју административних радника, који треба да буде усвојен.

Начелник Градишке навео је да су приоритети отварање нових радних мјеста кроз привлачење страних инвеститора и подршка домаћој производњи, те развој инфраструктуре.

- Најважнији инфраструктурни пројекти су завршетак изградње спортске дворане, стављање у пуни капацитет Агроиндустријске зоне у Новој Тополи и изградња привредне зоне "Лиман" која се налази код будућег моста - навео је Аџић.

Додао је да ће на конститутивној сједници Скупштине, која ће бити одржана послије двогодишње блокаде, бити изабрано и руководство локалног парламента. На овој сједници функције предсједника СО биће разријешен Радислав Дончић (ПДП), којег заједно са бившим начелником Зораном Латиновићем нова већина сматра најодговорнијим за изазивање скупштинске кризе.

Нову скупштинску већину чиниће 18 одборника СНСД-а, ДНС-а, ИСДС-а и СП-а, док ће се у опозицији наћи 12 одборника СДС-а, ПДП-а, НС-а, НДП-а и одборник националних мањина.

Плате начелника

- садашњи - Зоран Аџић  3.300

- бивши - Зоран Латиновић 4.800

плате предсједника Скупштине

- садашњи - Миленко Павловић 2.000 КМ

- бивши - Радислав Дончић 3.600 КМ

Скупштинска већина - 18 одборника

СНСД, ДНС, ИСДС и СП са 18

Опозиција - 13 одборника

СДС, ПДП, НС, НДП и одборник националних мањина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана