На вртићу у Кнежеву прокишњава кров, зидови испуцали

Анита Јанковић
На вртићу у Кнежеву прокишњава кров, зидови испуцали

Кнежево - Малишани који иду у дјечији вртић "Радојка Лакић" у Кнежеву годинама бораве у дотрајалом и све неусловнијем објекту, а кров изнад појединих соба прокишњава, па је особље принуђено да подмеће канте како би скупљали кишницу.

Проблем представљају и испуцали зидови и мањак играчака, а већ дужи низ година вртић послује на граници опстанка, па је недавно покренута акција како би био прикупљен новац за санацију тог објекта.

- Имамо двије собе за дјецу и у обје прокишњава кров, као и у ходнику, тако да када пада киша постављамо канте и сналазимо се како знамо и умијемо. Ових дана је мирно због снијега који је нападао па за сада не прокишњава, али кад се крене топити, биће лоше - прича директорица вртића Брана Ђенић.

Додаје да су на више мјеста испуцали зидови.

- Дотрајала је и ограда око вртића, коју је неопходно заварити и префарбати, а неусловно је и двориште у којем се дјеца играју, па и њега треба затравити. Муку мучимо и са дотрајалим играчкама којих једва и да имамо - рекла је Ђенићева и истакла да у вртићу тренутно борави 60 дјеце и то 20 малишана у вртићкој групи и 40 дјеце у предшколском програму.

Према њеним ријечима, зграда у којој је смјештен вртић стара је више од 50 година, а посљедња улагања била су прије десетак година када су санирани мокри чворови.

- Радим у вртићу већ пет година и за то вријеме није било никаквих донација до прије десетак дана када нам је општина Кнежево омогућила реновирање подова, а организација "Ворлд вижн" донирала тепихе и телевизор. Добили смо нови ламинат јер је стари паркет био расушен. Добро би нам дошао још један телевизор, јер имамо двије просторије за дјецу - појашњава Ђенићева. 

Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и финансије у општини Кнежево Сузана Гојковић каже да је због дотрајалости вртића општина покренула акцију скупљања новца за дјелимичну санацију.

- Овом акцијом обухватили смо све привредне субјекте, али помоћ могу дати и физичка лица која то желе и могу. Акција траје неколико дана и до сада се одазвао заиста велики број оних који желе помоћи. Скупили смо 3.000 марака, али то је само почетак - рекла је Гојковићева, која руководи овом хуманитарном акцијом.

Помоћ одборника

Брана Ђенић каже да су се у акцију укључили и одборници Скупштине општине Кнежево, као и начелници одјељења општинске управе, који ће донирати десет одсто од плате.

- Мајстори су долазили и процијенили да ће поправак крова и зидова коштати око 10.000 КМ. Надамо се да ћемо уз помоћ општине и одборника, те хуманих људи ускоро прикупити новац за реновирање како би дјеци, која су врло осјетљива категорија, боравак у вртићу био што угоднији - рекла је Ђенићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана