На власника и нови дом у Бијељини чека 50 паса

Љиљана Алексић
На власника и нови дом у Бијељини чека 50 паса

Бијељина - Градска управа је ове године из буџета издвојила 140.000 КМ за збрињавање паса луталица на подручју Семберије, а у азилу за псе смјештено је 50 паса који чекају на удомљавање. Љиљана Алексић Бијељина - Градска управа је ове године из буџета издвојила 140.000 КМ за збрињавање паса луталица на подручју Семберије, а у азилу за псе смјештено је 50 паса који чекају на удомљавање. Ветеринарска амбуланта “Франко џеп” из Вршана задужена је за збрињавање паса и мачака луталица, а тај посао почели су у августу прошле године. Према ријечима директора тог предузећа Благоје Поповића, лани је са улица уклоњено 400 паса луталица. - Хигијеничарска служба у Бијељини није радила осам мјесеци што је утицало на пораст броја паса луталица, чак и чопора. Успјели смо да их скупиомо у азил, лијечили смо их и потом удомили. Ове године је боља ситуација јер смо одмах на почетку кренули са тим активностима - рекао је Поповић и додао да су сви пси који су прошли кроз азил чиповани. Наглашава да је савјест грађана Бијељине на завидном нивоу када је ријеч о удомљавању паса. Многи пси су нашли дом и ван граница и то у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској. - Све више имамо позива за удомљавање, јер су људи свјесни да код нас могу преузети здравог пса, који је добро храњен, у доброј кондицији, те да је прошао комплетну здравствену процедуру - каже Поповић. Такође, власници паса током годишњих одмора имају могућност да љубимце повјере надлежнима у овом азилу на чување. Усљед проблема повећаног броја паса луталица и недисциплинованог држања животиња у Бијељини, инспекција је, у сарадњи са грађанима и ветеринарским установама, почела са пооштреним контролама власништва, држања и чиповања паса. - Прописи налажу да сви пси и мачке морају бити идентификовани и евидентирани у јединствену базу података, те да није дозвољена вакцинација, лијечење паса нити било која друга ветеринарска интервенција без претходне идентификације животиње микрочипом - рекли су у градској управи. Из градског Одјељења за инспекцијске послове истичу да ће се сви пси који буду затечени на имањима, двориштима, у становима грађана, сматрати власничким ако су чиповани и ако се лица која држе те животиње изјасне као власници. У супротном, сматраће се невласничким псима и биће збринути од стране Хигијеничарске службе Града. Удружење “Аска” У Бијељини постоји и Удружење које се бави збрињавањем и заштитом паса, “Аска”. У оквиру акције удомљавања паса која је одржана прошле године “Ја нисам луталица, ја сам одбачен од људи” неколико паса добило је нови дом, а грађани нове кућне љубимце.

Ветеринарска амбуланта “Франко џеп” из Вршана задужена је за збрињавање паса и мачака луталица, а тај посао почели су у августу прошле године. Према ријечима директора тог предузећа Благоје Поповића, лани је са улица уклоњено 400 паса луталица.

-  Хигијеничарска служба у Бијељини није радила осам мјесеци што је утицало на пораст броја паса луталица, чак и чопора. Успјели смо да их скупиомо у азил, лијечили смо их и потом удомили. Ове године је боља ситуација јер смо одмах на почетку кренули са тим активностима - рекао је Поповић и додао да су сви пси који су прошли кроз азил чиповани.

Наглашава да је савјест грађана Бијељине на завидном нивоу када је ријеч о удомљавању паса. Многи пси су нашли дом и ван граница и то у Њемачкој, Аустрији и Швајцарској.

- Све више имамо позива за удомљавање, јер су људи свјесни да код нас могу преузети здравог пса, који је добро храњен, у доброј кондицији, те да је прошао комплетну здравствену процедуру - каже Поповић.

Такође, власници паса током годишњих одмора имају могућност да  љубимце повјере надлежнима у овом азилу на чување.

Усљед проблема повећаног броја паса луталица и недисциплинованог држања животиња у Бијељини, инспекција је, у сарадњи са грађанима и ветеринарским установама, почела са пооштреним контролама власништва, држања и чиповања паса.

- Прописи налажу да сви пси и мачке морају бити идентификовани и евидентирани у јединствену базу података, те да није дозвољена вакцинација, лијечење паса нити било која друга ветеринарска интервенција без претходне идентификације животиње микрочипом - рекли су у градској управи.

Из градског Одјељења за инспекцијске послове истичу да ће се сви пси који буду затечени на имањима, двориштима, у становима грађана, сматрати власничким ако су чиповани и ако се лица која држе те животиње изјасне као власници. У супротном, сматраће се невласничким псима и биће збринути од стране Хигијеничарске службе Града.

Удружење “Аска”

У Бијељини постоји и Удружење које се бави збрињавањем и заштитом паса, “Аска”. У оквиру акције удомљавања паса која је одржана прошле године  “Ја нисам луталица, ја сам одбачен од људи” неколико паса добило је  нови дом, а грађани нове кућне љубимце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана