На вјежби “Кроз ватру и воду” приказана најновија достигнућа за заштиту од поплава и пожара

ПР
На вјежби “Кроз ватру и воду” приказана најновија достигнућа за заштиту од поплава и пожара

САРАЈЕВО - У касарни Семизовац код Сарајева одржана је методско-показна вјежба заштите и спасавања људства и материјално-техничких средстава од поплава и пожара, под називом “Кроз ватру и воду”, на којој су приказана су најновија достигнућа из области цивилне заштите.

У организацији Добровољног ватрогасног друштва Вогошћа и суорганизацији “EiB Internationale” из Бањалуке и “Ssamplast” из Јелаха, полигон касарне Семизовац био је бојно поље у борби против ватре и воде.

Прво су свој изум из области заштите од поплаве, Water Stop, показали чланови фирме “Ssamplast”, који су развили посебна, врло широка цријева за воду, израђена од армиране пластике, која се могу спремити и држати у припреми на врло малом простору. 

Уколико се појави опасност од поплаве, цријева се размотају, напуне водом и поставе као баријере за поплавне воде. Руковање је врло једноставно, а могуће је користити чак и поплавну воду да би се ове баријере напуниле. Након што опасност прође, баријере се лако испумпају и поново сложе на врло мали простор. Уколико буде пропраћен квалитетним глобалним маркетингом, овај једноставни, али генијални изум може постати један од најуспјешнијих извозних производа БиХ.

У борби против ватре “EiB Internationale”, ексклузивни увозник и дистрибутер за БиХ ватрогасних производа фирми “Flamark” и “Fire Delete Flamark” из Загреба, приказао је читав низ аутоматских и ручних противпожарних уређаја, као и специјалних ватрогасних течности.

Изабрани су најтежи материјали за гашење, а “Flamarkова” течност “мар 1” угасила је аутомобилске гуме, које обично горе на око 950 степени Целзијуса, за свега десетак секунди. Класични ватрогасни апарат, који није, као обично, пуњен пјеном или прахом, него еколошком ватрогасном течношћу “фламарк мар 1”, успио је угасити буктећи аутомобил, који је горио на температури од око 800 степени Целзијуса. Кад се користи класична пјена, која је уз то још и разорна за природу, биљке, животиње и људе, потребан је цијели ватрогасни камион да би се постигао исти ефекат.

Све чешће на филмовима можемо видјети електричне аутомобиле у пламену. Њихове литијум-јонске батерије су врло запаљиве и доскоро су биле практично неугасиве. Посљедњих година, поготово у ЕУ, кад ватрогасци стигну на мјесто пожара, питају да ли у ватри има литијум-јонских батерија. Ако је одговор потврдан, ватра се не гаси, него се само дежура покрај ње да се не прошири даље и пусти се да оно што је захваћено ватром изгори до краја, јер се унутар струке такав пожар сматрао неугасивим. Зато није ни чудо да је централна вјежба дана била управо гашење литијум-јонских батерија из електричних аутомобила.

Након успјешног усавршавања тајне формуле за ватрогасну течност, “Фламарк” је успио постићи да она с лакоћом гаси литијум-јонске батерије, што је доказао први пут на недавној презентацији у Њемачкој, на којој су присуствовали сви командири ватрогасних јединица и виши ватрогасни официри Њемачке. Захваљујући вјежби “Кроз ватру и воду”, БиХ је имала част да буде друга земља на свијету у којој је приказана моћ гашења литијум - јонских батерија “Фламарковом” течношћу “мар 1” која ће се у широкој потрошњи наћи почетком идуће године.

Батерије су запаљене и цијели полигон је утихнуо. Више од 200 посјетилаца, ватрогасних официра, политичара, експерата цивилне заштите, привредника, новинара и представника институција занијемили су знајући да је у питању - немогућа мисија. Батерија се разгорјела и након дужег чекања, зачуле су се експлозије литијумских напонских ћелија, плашећи присутне. Апарат за гашење од шест килограма узео је власник фирми “Фламарк” и “Fire Delete” Оливер Зорић и сигурним кораком кренуо према успламтјелој шиштећој аутомобилској батерији. Након пар секунди паузе, усмјерио је млаз фино распршеног средства за гашење “фламарк мар 1” према батерији. Зачуо се звук течности која се пробија кроз зрак засићен димом, а онда је батерија почела кркљати и већ код првог удара “мар 1” и пар секунди борбе се предала. Полигоном се проломио аплауз, а највише су се чудили управо присутни ватрогасци, који су знали да са постојећим средствима нису никад успјели угасити литијум-јонску батерију или аутомобил у којем је она била. Сад се пред њима појавила дохватљива моћ, уз коју могу побиједити било какву ватру.

Драго Талијан, директор фирме “EiB Internationale”, ексклузивног увозника и дистрибутера за БиХ ватрогасних производа фирми “Фламарк” и “Fire Delete” из Загреба, говорио је о томе када ће ови производи бити доступни ватрогасцима и привредницима у Републици Српској.

- Ми већ више година сарађујемо са овим фирмама и већи дио њихових производа је већ доступан на нашем тржишту. Очекујемо да ће нови, ојачани ватрогасни спреј бити доступан у првом кварталу 2024. као и класични ватрогасни апарати пуњени течношћу “мар 1”, који би требало да замијене старе апарате са пјеном и прахом. Њих смо већ предали надлежним тијелима Републике Српске на сертификацију, а сертификат би требало да важи за цијелу БиХ - навео је Талијан.

Процес

Развојни инжењери “Фламарка” успјели су одговорити на захтјеве индустрије и транспорта и развити верзију која без проблема гаси литијум-јонске батерије. Али како се то догађа?

У додиру с ватром, “мар 1” испарава, при чему екстремно (са 900 степени Ц на 30 степени Ц) и скоро тренутно хлади опожарене површине одводећи топлоту с њих. Инертне паре, које тако настају, спречавају доток кисеоника, али само око опожарене површине, а не у цијелој просторији, тако да је жртвама или ватрогасцима у таквим просторима могуће нормално дисати. Испарена течност сапонифицира гориве површине чиме зауставља радикале и горуће гасове, па површину чини незапаљивом. Ефекат свега тога је да долази до раздвајања ватреног троугла: топлота - кисеоник - гориви материјал. А ако ова три елемента нису спојена једноставно нема пожара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана