На темељима вјере и слоге изграђен пут до храма у Колунићу код Босанског Петровца

Милијана Латиновић
На темељима вјере и слоге изграђен пут до храма у Колунићу код Босанског Петровца

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ - Све што стварамо у овоме свијету треба да градимо на чврстом темељу. И нека је све што стварамо благословено, био то овај пут или кућа, све што градили с љубављу и вјером треба да чинимо.

Ријечи су то епископа бихаћко- петровачког и рмањског Сергија који је данас у селу Колунић надомак Босанског Петровца благословио пут ка храму Преображења Господњег који је асфалтиран након скоро четири и по вијека.

- Благодарим свима вама који сте учествовали у изградњи овога пута. Данас се сви посебно радујемо. Желим да заблагодарим оцу Здравку што се залаже за ову парохију поред свих својих обавеза које ревносно испуњава. Поред свега он успијева да окупља овај народ у селу Колунић и да заједно раде и граде- казао је у бесједи владика Сергије.

Пут који није само пуки асфалт до светиње, већ на неки начин и путоказ живота, пресјецањем врпце и званично су отворили министарка за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице у кантону Сарајево Ивана Првуловић и пјевач Никола Роквић, син доајена народне музике Маринка Роквића.

- Влада кантона Сарајево је опредјељена да руши баријере и предрасуде међу народима и институцијама. Имали смо привилегију да учествујемо у овом пројекту са 70.000 марака. Новац усмјеравамо за подршку повратку широм БиХ - истакла је Првуловићева.

Роквић је с поносом истакао да је ово мјесто на којем је све почело крштењем у храму Преображења Господњег у Колунићу, те да је направивши читав круг у животу поново на мјесту одакле је потекао

- Моје порекло је одавде. Овде су рођени и мој деда и отац, овде је мој корен. Без правог корена нема ни лепог цвета. Трудим се да обновим свој крај, брат Марко и ја долазимо често као што смо и данас ту и намера нам је и да обновимо кућу. Овде смо своји на своме - казао је Роквић.

Предсједавајући Скупштине општине Босански Петровац Немања Давидовић рекао је да је Босански Петровац и данас показао своје богатство заједништва дочекавши госте у љубави, на понос прецима и покољењима које долазе.

- Ко за живота не успије да уради нешто за своју земљу и свој народ, тај као да никада није ни живио - поручио је Давидовић.

Црквено звоно на брежуљку под Осјеченицом вијековима је окупљало вјернике под сводове храма. И данас су се у Колунић сјатили многи, повратници, али и они које су живот и судбина давно одвели у бијели свијет. Ма гдје били, кажу, срце ипак најјаче куца за завичај, а то се видјело и данас у њиховим погледима пуним поноса и радости.

Дружење земљака настављено је уз трпезу љубави у сали црквеноопштинског културног центра "Петар Мирковић" како другачије него уз најљепше стихове Маринка Роквића које су уз пратњу хармонике пјевали његови синови Никола и Марко.

Како вјерни народ Колунића каже без њиховог пароха протопрезвитера- ставрофора Здравка Богојевића не би било свега овога, јер он је уз помоћ донатора и подршку вјерника сакупио новац за асфалтирање 1.100 метара пута. И не само то, отац Здравко иницијатор је свих акција око уређења црквеног дворишта и православног гробља у којима и сам учествује.

Овом приликом уручене су грамате архијерејског признања заслужним добротворима а епископ Сергије одликовао је Николу Роквића орденом новомученика бихаћко-петровачких за личну, материјалну и духовну помоћ храму Преображења Господњег.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана