На слави Бијељине и 27 делегација пријатељских земаља и градова

Срна
На слави Бијељине и 27 делегација пријатељских земаља и градова

Бијељина - Богат је човјек који има пуно пријатеља, а 27 делегација пријатељских градова и земаља на слави града Бијељина свједоче да добро радимо и да смо узор многима, али и да учимо од бољих, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић на Пантелинској духовној вечери уочи прославе заштитника града светог Пантелејмона.

“Свети Пантелејмон симбол је несаломљивости и снаге вјере и ми се трудимо да градимо толерантне заједнице и да Бијељина буде град једнаких шанси за све људе и град будућности”, поручио је Мићић.

Он је са поносом рекао да је Бијељина град спорта за 2020. годину и истакао да су млади будућност, што је и слоган кампање града за наредну деценију, са циљем да буде напредна локална зеједница и хумана средина.

Из урађеног у протеклој години, Мићић је издвојио пројекат изградње канализације вриједан 41 милион евра, те као развојну шансу најавио изградњу ауто-пута из Србије до Бањалуке и Сарајева преко Бијељине, на чему је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићи, те владама Србије и Републике Српске.

“Велики пројекат који радимо заједно са институцијама Републике Српске је и изградња дринског насипа за заштиту од поплава, да ова ријека буде наш потенцијал, а не стална опасност, као и коначан завршетак гасификације, у чему је Бијељина први град у БиХ који ће то постићи”, најавио је Мићић.

Он је као циљ за наредни период навео настојање да се задржи становништво, поготово млади, чему треба да допринесе развој пословних зона.

“Настављамо заједно и желимо да будемо град будућности”, поручио је Мићић.

Поводом заштитника града Светог Пантелејмона у Бијељину су пристигле и бројне честитке пријатељских и братских општина, а међу њима је на свечаности прочитана честитка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

“Слава је прилика за заједничку молитву за здравље, родну годину, за боље сутра”, наводи се у честитки.

Кум славе града ове године је градоначелник Будве Марко Царевић који је новинарма истакао да је у Црној Гори кумство посебна част и уз честитке грађанима пожелио да Бијељина иде великим корацима у бољу будућност.

“Никада не смијемо заборавити да смо ми Срби у Црној Гори братски народ, да смо ми један народ, да нам је иста историја, култура и црква и да сте у Црној Гори увијек своји на своме, као што се и ја осјећам у Бијељини”, рекао је Царевић.

Амбасадор Србије Александар Ђорђевић рекао је новинарима уочи Духовне вечери да је крсна слава Бијељине велика светковина на којој се окупило много братских градова и из Србија, али и велики дио Европе.

Он је додао да је сарадња Србије и Републике Српске изврсна и да ће убудуће само јачати.

Изасланик његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија отац Љубо Богдановић благословио је скуп у Центру за културу “Семберија” и истакао да Свети Пантелејмон као заштитник града обавезује житеље на хришћански живот и дјела.

У умјетничком програму наступили су прослављени бијељински Хор “Србадија” и српски глумци Мирјана Гавриловић и Бранислав Лечић.

Уочи градске славе Бијељине - Светог Пантелејмона данас је одата почаст погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату.

Вијенце и цвијеће на централни споменик положиле су делегације града Бијељине, гости из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Русије, Словачке и Њемачке, представници институција Републике Српске и заједничких институција на нивоу БиХ, као и бројне организације проистекле из рата.

У Градској управи одржан је пријем градоначелника за представнике братских и партнерских градова, дипломатског кора и друге делегације на којем су пријатељи града свједочили о напретку Бијељине.

Сутра, на празник Светог Пантелејмона, биће служена литургија у Цркви Светог Ђорђа у 9.30 часова, потом ће литија проћи градским улицама, а ломљење славског колача на платоу испред зграде Градске управе најављено је за 11.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана