На рате се у Бијељини спремају и за онај свијет

Љиљана Алексић
На рате се у Бијељини спремају и за онај свијет

Бијељина - Куповина некретнина, аутомобила, па чак и одјеће за многе становнике РС незамислива је без одгођеног плаћања, а пензионери у Бијељини све чешће и гробна мјеста купују на рате.

За два мјеста на једном од градских гробаља у Бијељини потребно је искеширати више од 1.100 КМ, што је за многе пензионере недостижно. На захтјев пензионера, Фонд пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) РС и бијељинско Комунално предузеће "Градско гробље" склопили су уговор према којем је омогућено плаћање гробног мјеста на четири, шест или осам рата. Према ријечима директора "Градског гробља" Слађана Симића, до ове иницијативе је дошло усљед повећаног броја захтјева.

- Имали смо много захтјева да изађемо најстаријој популацији у сусрет и да им омогућимо куповину гробних  мјеста на рате на гробљима Пучиле и Ново градско гробље - рекао је Симић.

Како истиче, у наредном периоду и осталим грађанима биће омогућено да гробно мјесто купе на рате.

- Покушаћемо да склопимо споразуме са комерцијалним банкама како бисмо и осталим грађанима омогућили ову погодност, јер нам се јавља велики број суграђана са таквим захтјевима - наводи Симић.

Предсједник Удружења бијељинских пензионера Саво Пантелић каже да је ова погодност значајна за пензионере, али да би, осим тога, требало кориговати и цијене гробних мјеста за ову популацију.

- Био би ред да нам "Градско гробље" одобри попуст или да то бар омогуће нашим члановима са најнижим пензијама, јер ова популација заиста тешко живи - наводи Пантелић.

Он истиче да у Удружењу има више од 500 пензионера који примају пензију нижу од 100 марака, односно њихова пензија је на нивоу социјалне помоћи и креће се од 29 до 50 КМ.

Од око 10.500 чланова бијељинског Удружења пензионера, током прва четири мјесеца ове године умрло је око 190 њих.

Један од пензионера који није желио да му објавимо име каже да овој популацији много значи свака олакшица.

- Пензије су толико мале да је плаћање на рате једини начин да купимо огрев, одемо у бању и слично. Сада и гробницу можемо купити на кредит, па ту бригу не морамо остављати својим насљедницима. Многи од нас цијели живот живе на рате, па је ред да и на "онај свијет" одемо на рате - казао је у шали овај бијељински пензионер.

Сеоска гробља

Предузеће "Градско гробље" почело је активности на преузимању надлежности над сеоским гробљима у Семберији. Процјењује се да у Бијељини има 36 гробаља.

"Градско гробље" укинуло је накнаду за гробна мјеста на којима су сахрањени борци Војске РС погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана