На рачуне ватрогасаца у Козарској Дубици стиже по 20.000 КМ

Данијела Бајић
На рачуне ватрогасаца у Козарској Дубици стиже по 20.000 КМ

БАЊАЛУКА - Ватрогасцима из Козарске Дубице биће исплаћено по више од 20.000 марака на име регреса, огрева, зимнице и других заосталих трошкова од прије неколико година, за шта је одобрено 360.000 марака.

Ријеч је о 12 радника Ватрогасне станице Козарска Дубица који су тужбама још прије неколико година затражили да им надлежни исплате дуговања из периода од 2012. до 2016. године. Пресуда у корист ватрогасаца донесена је прошле године, али је одлуку о одобравању новца Влада Републике Српске донијела 17. септембра, након чега је објављена у “Службеном гласнику РС”.

Ријеч је о донаторским средства Владе Србије, а начелник Козарске Дубице Раденко Рељић каже да је та помоћ од великог значаја за локалну заједницу, која грца у дуговима.

- Без помоћи Владе РС тешко да бисмо могли опстати, јер сам, између осталог, наслиједио велики број тужби и требаће нам најмање десет година да општински буџет дође на нулу - рекао је Рељић.

Додао је да је општински буџет око девет милиона марака, док су наслијеђене обавезе по основу кредита судских тужби 25 милиона КМ.

- Због свих тих дуговања које сам затекао, општински рачун је за вријеме мог мандата био 46 пута блокиран, док је скинуто три милиона КМ или трећина годишњег буџета - истакао је Рељић.  

Један од 12 дубичких ватрогасаца Мирослав Јањетовић каже да се толико пута разочарао у надлежне да више не вјерује никоме.

- Све док не видим новац на рачуну не вјерујем, јер надлежни мјесецима обећавају да ће дуговања бити измирена и никад ништа. Само знам да би сви ми требало да добијемо по више од 20.000 марака - казао је Јањетовић.

Додао је да ситуација ништа боља није ни сада, јер регрес не добијају редовно, због чега не одустају ни од нових тужби.

- Посљедње најављено измиривање трошкова је само сатисфакција, ништа друго - казао је Јањетовић, који више од 20 година ради као ватрогасац у Козарској Дубици.

Међу ватрогасцима који чекају свој новац су и браћа Ђенадија, који кажу да је ових дана стигла и пресуда због дискриминације од стране начелника.

- Ситуација се ништа није промијенила ни након 2016. године, тако да чисто сумњам у исплату заосталих дуговања - казао је Драган Ђенадија и додао да никад неће одустати од својих права, упркос притисцима и пријетњама.

  Одлука

Донаторска средства у износу од 360.000 марака биће, како је наведено у “Службеном гласнику РС”, усмјерена за измирење трошкова извршне судске пресуде, укључујући затезне камате и трошкове поступка. Министарство финансија се задужује да склопи споразум са општином Козарска Дубица као крајњим корисником, као и за само праћење реализације. 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана