На рачуне ратара лијеже 15 милиона

Анита Јанковић
На рачуне ратара лијеже 15 милиона

Бањалука - На рачуне пољопривредних произвођача из РС данас ће лећи десет милиона марака подстицаја за прошлу годину, а идуће седмице још пет милиона, а ратари поручују да не одустају од захтјева да буду исплаћени сви заостаци из прошле године.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да ће уплатом 15 милиона КМ, неисплаћено остати још 18 милиона на име подстицаја из прошле године.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да ће поменута уплата послужити за дјелимично крпљење рупа у аграру.

- Укупна дуговања, према нашим рачуницама, тренутно износе око 38 милиона КМ и не мислим да ће уплате значајније допринијети побољшању стања у аграру који је у великој дубиози - рекао је Маринковић.

Он је истакао да су захтјеви пољопривредника, изнесени на фебруарским протестима и даље активни, без обзира на поменуте уплате, те да ће у наредном периоду одлучити како ће дјеловати.

- Није вријеме да полемишемо да ли ћемо одустати од захтјева или не. Влади РС смо дали рок до 25. марта да испуни обавезе према пољопривредницима и видјећемо хоће ли нас испоштовати - рекао је Маринковић и подсјетио да су ратари тражили исплату комплетног дуга за подстицаје из 2016.

Предсједник Удружења пољопривредника и мљекара РС Владимир Усорац каже да ратари очекују исплату комплетног дуга, а не мањих дијелова.

- Захтјев је јасан, или ће нам бити исплаћен комплетан дуг или ћемо морати доћи у Бањалуку по наш новац. Не тражимо новац да идемо на море, већ да радимо и сијемо - рекао је Усорац и додао да су пољопривредници тражили састанак са премијерком РС Жељком Цвијановић, како би заједнички ријешили проблеме у аграру. 

- Премијеркин одговор нисмо добили, јер се бави политичким кризама, а не животним проблемима - нагласио је Усорац.

Правилник

Стојан Маринковић каже да су ратари огорчени и због игнорисања њихових захтјева да буду консултовани у вези са израдом Нацрта правилника о подстицајима. У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде истичу да је правилник о подстицајима у процедури, те да се очекује да буде објављен до краја овог мјесеца.

- Преговори са пољопривредницима су завршени и већина њихових захтјева и примједби ће бити уважена и уврштена у нови правилник - рекли су у Министарству.

Дио захтјева пољопривредника са прошломјесечних протеста

- повећање аграрног буџета на 97 милиона КМ - правична расподјела новца

- уједначавање висине подстицаја са подстицајима у ФБиХ

- исплата дуга за подстицаје из прошле године

- заштита домаће производње од нелојалне конкуренције

- ослобађање од плаћања ПДВ-а на сав репроматеријал

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана