На Првој тракторијади у Станарима више од 60 машина

Срна
На Првој тракторијади у Станарима више од 60 машина

СТАНАРИ - У Станарима је данас одржана 1. тракторијада на којој је представљено више од 60 трактора - од модела из 1940. године до најновијих.

Слободан Ђекић, предсједник Удружења пољопривредник "Брезик", које је организовало манифестацију, рекао је да је тракторијада имала изложбен и ревијални карактер док је за наредну годину планиран и такмичарски дио.



"Заступљене су скоро све категорије трактора, од нових, односно недавно набављених па до оних који датирају из 40-их година прошлог вијека", навео је Ђекић.

Власник комерцијалног газдинства из Церовице Горан Чикојевић купио је нови трактор индијског произвођача "Солис", тржишне вриједности од око 48.000 КМ, захваљујући подстицајним средствима Владе Републике Српске која са 40 одсто субвенционише регистрована комерцијална газдинства.

С обзиром да држи краве, овце и свиње, те узгаја разне житарице, Чикојевић од новог трактора очекује бржи рад и мању потрошњу горива током обављања свакодневних послова.

"Многи ће се вратити обрађивању земље, јер без рада нема живота", поручио је он.

Пољопривредник из Церовице Драган Божић, који сије кукуруз на површини до 380 дунума и пшеницу на 120 дунума, те узгаја бикове, каже да се уз побољшане и веће подстицајне мјере од ове гране може живјети.

Божић је на манифестацију дошао са пет трактора од укупно девет колико посједује, а од пољопривредних машина посједује и комбајн, два самоходна берача и сушару.

Начелник општине Станари Радојица Ћелић, чије домаћинство посједује три трактора, за манифестацију каже да на добар начин приказује квалитет као и бенефите пољопривредних подстицаја с обзиром да су присутне и нове генерације машина.

"Значајно је што многа домаћинства посједују пољопривредне машине и показују снагу локалне пољопривреде", рекао је Ћелић.

Он је истакао да ће по изградњи локалне тржнице са сточном пијацом, за чији градњу је недавно потписан споразум са УНДП-ом, пољопривредници имати мјесто гдје да продају своје производе.

Данашња "Тракторијада" у Станарима организована је у оквиру туристичке, културно-спортске манифестације "Станарско љето 2023", која је почела 14. јула, а завршава вечерашњим концертом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана