На породу умрла мајка петоро дјеце

Д. Келеч, М. Вујић
На породу умрла мајка петоро дјеце

Градишка - Туга и невјерица завладале су у петак у Градишци када се пронијела потресна вијест да је дан раније у болници након порођаја преминула Јована Шиник (33) из Горњих Подградаца и да се љекари боре за живот њене бебе.

Шиникова, мајка двије дјевојчице и два дјечака, у болницу је примљена 25. октобра.

Директор болнице у Градишци Владо Марјановић потврдио је да је у четвртак у овој здравственој установи преминула породиља. Љекари и анестезиолози су се, како је истакао, свим снагама борили за њен живот, али ипак нису успјели да је спасу.

- У порођај су, како су ме обавијестили, све вријеме била укључена четири гинеколога и два анестезиолога. Међутим, код мајке је по породу одмах настао хемодинамски поремећај. То је, у ствари, пад притиска и импулса. Љекари и анестезиолози покушали су поправити мајци хемодинамски поремећај. Спустили су је и у операциону салу. Међутим, ситуација се из часа у час погоршавала. Успјели су да је оперишу, али је недуго потом преминула. Обдукција ће показати шта је тачан узрок смрти, а у цијели случај укључени су и истражни органи - казао је Марјановић и поновио да су љекари у овој болници дали све од себе да спасу мајку, те да су имали све потребне лијекове и стручњаке.

Истакао је да су се у тренуцима борбе за живот мајке борили да спасу и бебу, која је такође била у ризичном стању.

Новорођенче је у пратњи педијатра и анестезиолога упућено у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци.

Начелник гинеколошко-акушерског одјељења Болнице Градишка Драган Јањић рекао је да не може давати опширније информације о овом случају.

- Пацијенткиња Јована Шиник је примљена на гинеколошко одјељење 25. октобра у десет часова у 42. недјељи и два дана трудноће, гдје су обављени ултразвучни, гинеколошки и ЦТГ прегледи. Порођај је обављен 27. октобра у 14.35 часова. За све остале поступке и мјере које су предузете на гинеколошком одјељењу и у јединици интензивног лијечења и операционој сали, с обзиром на то да је предмет прослијеђен тужилаштву, не могу овог момента дати додатне информације - рекао је Јањић.

Према ријечима начелника Клинике за дјечије болести др Стојислава Коњевића, новорођенче из градишке болнице примљено је на Одјељење интензивне његе и терапије Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра РС.

- Дијете је тешког клиничког стања. Предузете су све потребне мјере за стабилизацију његовог стања, а све даље прогнозе су крајње неизвјесне - истакао је Коњевић.

Полиција

У Центру јавне безбједности Бањалука у петак су казали да полиција нема званичну пријаву поводом смрти породиље у Градишци, али да су дошли до одређених сазнања о овом случају.

- Полиција у сарадњи са поступајућим тужиоцем Окружног јавног тужилаштва Бањалука провјерава овај случај како би утврдили како је и под којим околностима дошло до смрти мајке - казали су у бањалучкој полицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана