На плин иде сваки други аутомобил

Данијела Стоканић
На плин иде сваки други аутомобил

Бањалука - Уштеда новца главни је окидач због којег се све више становника РС одлучује за аутомобиле на плински погон, што потврђују и пумпаши који кажу да више од половине муштерија у резервоар свог четвороточкаша сипа овај енергент.

За вожњу на плин, истичу на пумпама, возачи се одлучују, јер на овај начин уштеде и до три пута више новца, ако се узме у обзир да је цијена овог енергента од 0,60 до 0,80 марака, док је дизел од 1,75, до 1,95 КМ, а за литар бензина треба да издвоје од 1,76 до 1,84 КМ.

Осим што је цијена плина приступачна већини возача, један од разлога масовног коришћења овог енергента јесте и то што је појефтинила и његова уградња. У појединим сервисима систем за аутомобиле се може уградити и за 400 КМ, што је много повољније у односу на раније године.

У бањалучком предузећу "Ауто гас Гага" кажу да уградња плина зависи од опреме која иде уз систем.

- Власници аутомобила, који свакодневно долазе овим поводом, најчешће се опредјељују за средњу цијену, односно за систем од 1.100 марака - рекли су у овом предузећу и додали да треба имати у виду да се данас велики број аутомобила у БиХ увози са већ уграђеним системом.

Посла при уградњи плина у аутомобиле имају запослени у фирми "Гас систем" Бањалука. Директор ове фирме Даниел Кресојевић каже да је за уградњу система у аутомобил потребно од 600 до 1.300 КМ са атестом, који кошта 175 марака.

- Возачи се најчешће одлучују за скупљи систем, јер он троши мање плина - рекао је Кресојевић.

Задовољно трљају руке и механичари на подручју приједорске регије. У сервису "Марко гас" у Приједору истакли су да посла о питању система за плин сваке године имају све више, на шта је, осим енергента, утицала и нижа цијена уградње.

- Возачи који користе плин много боље прођу од оних што у резервоар сипају гориво или дизел. То је сигурно. Да није тако не би број аутомобила на плински погон из године у годину растао - казали су у овом сервису.

Иста ситуација је и у источном дијелу Српске, као и у Семберији.

Добојлија Жељко Благојевић, који је систем за плин у свој "сеат" уградио прије двије године, сматра да у посљедњих неколико година није могао урадити бољу ствар.

- Систем сам по препоруци пријатеља уградио у једном од бањалучких предузећа, а код њих сам добио и атест. Од тада нисам имао никаквих кварова на аутомобилу - казао је Благојевић и додао да га је то коштало око 1.000 КМ.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић истакао је да је повећан број возила на плин за сваку похвалу, јер су она најмањи загађивачи животне средине, због чега земље ЕУ дају подстицаје, док БиХ, каже он, такве возаче кажњава бројним наметима.

- Напретком производње комплетан систем који омогућава вожњу на плин дошао је до савршенства. Под условом да је плин уграђен у овлашћеним сервисима који посједују лиценце и уколико опрема која се уграђује има атест, онда је безбједност максимално присутна у таквим возилима - сматра Јаћимовић.

Међутим, предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС Љубо Стевић истиче да треба бити опрезан, јер се, како каже, аутомобили на плин брже кваре.

- Аутомобили који користе бензин и дизел су много стабилнији од оних на плин. Што се тиче потрошње, она је иста и код једних и других, као и безбједност - казао је Стевић и додао да се број аутомобила на плин у РС повећава из године у годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана