На Палама данас представљен програм "Заједнице које брину"

Срна
На Палама данас представљен програм "Заједнице које брину"

ПАЛЕ - Продукција "Форум театар" из Источног Сарајева, у сарадњи са Институтом за популацију и развој Сарајево, организовала је данас на Палама састанак посвећен реализацији нове фазе пројекта "Примјена свеобухватног социо-еколошког и научног модела заснованог на активном учешћу заједница у елиминацији насиља над женама у БиХ".

Лидер програмског одјељења "Здравље и здрави животни стилови у Институту за популацију и развој Феђа Мехмедовић појаснио је за Срну да је ријеч о свеобухватном пројекту превенције насиља који се реализује у локалним заједницама које имају капацитет да развијају и самостално спроводе научно засноване социо-еколошке методе превенције насиља.

"То је јединствено научно заснован и специфичан програм превенције насиља који мобилише све кључне актере у локалној заједници не само на плану превенцији насиља, него и развоју културе и облика понашања који воде ка толеранцији и заједништву у локалној средини", рекао је Мехмедовић.

Директор "Форум театра" Витомир Митрић навео је да је општина Пале изабрана за дестинацију гдје ће бити спроведен овај пројекат, који финансира УН Вумен, канцеларија у БиХ, а реализује "Форум театар" са партнерима из Сарајева, Бијељине, Новог Травника и Добоја.

Он је подсјетио да ове организације од јула 2021. године реализују трећу фазу пројекта јачања капацитета средњих школа и локалних заједница да самостално спроводе научно утемељене и доказано ефикасне програме превенције насиља базиране на холистичком и социо-еколошком моделу превенције.

Према његовим ријечима, "Форум театар" је водећа невладина организација на овом подручју која се дужи низ година, путем разних конкретних пројеката, бави радом са младим људима на плану превенције вршњачког и свих других облика насиља или дискриминације по било ком основу.

Пројектне активности прве двије фазе пројекта успјешно су спроведене у координацији и уз консултације са представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске, представницима Џендер центра Владе Српске, а кључну улогу у реализацији имали су представници средње школе из Источног Сарајева, партнерске невладине организације, представници локалне управе и релевантних институција.

Овај пројекат је прошле године реализован у Средњошколском центру Источна Илиџа, која је након завршетка пројекта добила статус Школа изврсности, а због добре и успјешне сарадње изабрана је Средња школа Пале као нова школа изврсности, гдје ће се реализовати програми у оквиру пројекта.

На данашњем састанку у Палама били су присутни представници општине Пале, Средње школе, Центра за Социјални рад, вртића "Бубамара", као и едукатори овог пројекта из Источног Сарајева и Пала.

Наставак овог пројекта биће реализован у четвртак, 9. јуна, на Палама, оријентационом радионицом и радом у групама актера из локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана