На обали Ђола ниче туристички комплекс

Данијела Бајић
На обали Ђола ниче туристички комплекс

ЈЕЗЕРО - Уз велико језеро Ђол, понос општине Језеро, ускоро би могао да никне нови туристички комплекс, са плажама, трим-стазом и кућама за одмор, које ће власници парцела моћи искључиво плански да граде, а све да би био очуван природни изглед земљишта, језера, његово приобаље те заштићена животна средина.

Презентацији пројекта градње на великом језеру Ђол, који је обухваћен Стратегијом развоја општине за период 2019-2028. године, а с циљем налажења могућности за планску и законску изградњу на овом локалитету, присуствовали су, између осталог, и власници парцела на том подручју.

Они су, према ријечима начелнице Језера Снежане Ружичић, упознати са плановима те су изнијели своје приједлоге и сугестије да би у будућности туристички потенцијал језера доживио своју експанзију.

- Иако је ријеч о појединачним парцелама власника, ми смо као општина која потенцира развоју туризма узели себи за право да заштитимо језеро Ђол, као велики потенцијал и забранили смо градњу на том локалитету, док не буде урађен плански документ - казала је Ружичићева.

Додала је да је на том простору замишљена градња појединачних објеката, који ће бити идентични или јако слични.

- На тај начин ћемо добити један атрактиван туристички комплекс који ће служити у сврху развоја туризма - објаснила је Ружичићева.

Власници парцела су, истакла је она, сагласни и да се кроз све парцеле направи једна трим-стаза, која ће у будућности бити заједничка. Власници ће о свом трошку градити куће за одмор, што не значи да можда у неком моменту неће доћи до јавно-приватног партнерства у смислу да ће, како је истакла, општина суфинансирати и помоћи у градњи канализационог система, као и свега оног што је важно за једно такво насеље.

- Јако сам поносна што смо успјели да се договоримо, јер је обострани интерес општине и власника парцела, да то подручје буде уређено - казала је Ружичићева.

Према њеним очекивањима, радови би могли да почну ове грађевинске сезоне.

- Власници парцела на великом језеру Ђол, као и остали становници општине, у року од 15 дана могу да доставе приједлоге и сугестије за израду стратегије. Све квалитетне пристигле приједлоге и сугестије настојаћемо да уврстимо у израду стратегије да бисмо на крају добили што квалитетнији финални производ који ће бити од великог значаја, како за локалну заједницу тако и за власнике парцела и све туристе и посјетиоце великог језера Ђол - рекла је Ружичићева.

Потенцијал

Снежана Ружичић је истакла да је у плану да се у етапама раде и пројекти за мало језеро Ђол, као приобално подручје Пливе. Мали Ђол има физичку везу са Пливом и заузима површину око пола хектара, док се Велики Ђол протеже на површини око два хектара те се може рећи да су јединствен хидролошки систем. Поред тога језеро је и популарна риболовачка дестинација, посебно због смуђа и шарана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана