На Мањачи изграђен нови азил за напуштене псе

Srna
На Мањачи изграђен нови азил за напуштене псе

БАЊАЛУКА - На локалитету Развојно-едукативног центра "Мањача" је, у настојању да се ријеши вишегодишњи проблем са адекватним смјештајем за одбачене псе, изграђено прихватилиште у којем ће бити омогућен смјештај за њих 120.

У прву фазу изградње новог азила за псе, који је сада смјештен у неусловним просторијама у Рамићима, из градског буџета Бањалуке уложено је више од 130.000 КМ.

Новоизграђени азил обишао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је у изјави новинарима рекао да је објекат саграђен по новим стандардима, има простор који је уређен и са довољним размаком, те ограђеном површином којом животиње могу да се крећу.

"Намјера је била да добијемо хуманије услове за смјештај паса јер је постојећи азил у Рамићима недовољних и неусловних капацитета", рекао је Радојичић.

Радојичић је истакао да ће Бањалука, вјероватно, имати најуређније прихватилиште за псе у Републици Српској и у БиХ, чиме ће бити задовољени и сви критеријуми оних који су изражавали бригу за кућне љубимце.

"Предвиђено је да радимо и сљедеће фазе, које подразумијевају ветеринарску станицу и складишта за храну, у складу са расположивим средствима", навео је Радојичић.

Директор Центра за развој пољопривреда и села Драшко Илић рекао је да овај пројекат реализује Центар заједно са градским Одјељењем за комуналне послове.

"Изградња азила, и раније сточног гробља на локалитету на Мањачи, представља комлетирану бригу о животињама", нагласио је Илић.

Илић је рекао да је потребно санирати још неке објекте, али да ће већ овог љета бити створени услови да у нови азил буду смјештени први пси.

У првој фази је извршено ограђивање простора који је предвиђен за смјештај паса и зидање објекта површине 900 метара квадратних, који је опремљен неопходном комуналном инфраструктуром.

Преостало је опремање самог објекта неопходним мобилијаром, као и опремом за храњење паса.

Објекат се налази на ограђеној парцели укупне површине од 10.000 метара квадратних, што псима пружа одличне услове за неопходно истрчавање, односно свакодневни боравак на отвореном.

Досадашњи азил у Рамићима убудуће ће служити као транзициона станица до коначног смјештања у нови азил на Мањачи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана