На манифестацији "Гастро дан" у Козарској Дубици промовисана традиционална кухиња и ријека Уна

Срна
Foto: Срна

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић отворила је данас у Козарској Дубици 11. туристичку манифестацију "Гастро дан".

Јујићева је изразила наду да ће оваквих туристичких манифестација убудуће бити и више јер се на основу заинтересованости посјетилаца и такмичара може закључити да влада велики интерес за организовање оваквих врста дружења.

Овогодишња манифестација била је такмичарског карактера и окупила је 14 екипа из Козарске Дубице и сусједних општина, које су се такмичиле у припреми пасуља, те бројне посјетиоце.

Учеснике манифестације, која је одржана на обали Уне, данас је посјетио и предсједник НПС-а Дарко Бањац, који је разговарао са организаторима и учесницима.

"Гастро дан" је и овај пут имао хуманитарни карактер, јер је учествовала и Хуманитарна организација "Срби за Србе" из Козарске Дубице.

Осим што су учестововали у такмичарском дијелу програма, била је постављена и кутија за прикупљање донација за помоћ вишечланим породицама у стању социјалне потребе, а велики број награда усмјерен је управо у те сврхе, па је укупно прикупљно 662 марке.

Директор Туристичке организације Козарска Дубица Маријана Котур изјавила је да јој је драго што су повољни временски услови дозволили да се "Гастро дан" успјешно организује на отвореном.

"Осим што ова манифестација служи за промоцију наше традиционалне кухиње и гастро специјалитета, сада служи и за промоцију наше ријеке Уне. Захваљујем свима који су нам помогли и подржали нашу манифестацију", истакла је Котурева.

Такмичење у припреми пасуља трајало је од подне до 16.00 часова, а према одлуци стручног жирија најукуснији пасуљ имала је екипа "Поуње". Друго мјесто заузела је екипа "ОФФ Роуд клуба Козара", док је на трећем мјесту била екипа "Галактикус".

Главни кувар у побједничкој екипи Никица Шпановић рекао је новинарима да је њихов пасуљ био најбољи јер се у њему кувало домаће месо и зато што је иза њега и његових колега, који су углавном ловци, дуги стаж у припреми тог јела.

Иако су три првопласиране екипе награђене новчаним наградама у износу од 300, 200 и 100 КМ, сви учесници "Гастро дана" истакли су да их је на ову манифестацију привукло дружење уз добар забавни програм, лијепо вријеме и ријека Уна.

Покровитељ манифестације била је општина Козарска Дубица, а медијски покровитељ Радио-телевизија Козарска Дубица.

За забавни дио програма на градској плажи "Блато" био је задужен оркестар "Несаница".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана