На Козари обиљежен Дан планете земље

Срна
На Козари обиљежен Дан планете земље

Приједор - На Мраковици је данас обиљежен Свјетски дан планете Земље, који се обиљежава широм свијета с циљем заштите природних ресурса, смањења негативних утицаја на животну средину и подизања еколошке свијести. Обиљежавање Дана планете Земље организовали су Амбасада САД у БиХ и Национални парк "Козара".

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак уручила је награде и признања побједницима кампање "БиХ Греен Ањардс 2017" /Зелена награда/ коју су освојили у категорији општина/градова-општина Чапљина, невладиних организација Центар за животну средину из Бањалуке, категорији бизниса Плантажа "Баш башча" из Брезе, у категорији грађана до 30 година Марија Нинковић из Требиња и грађана преко 30 година Слободанка Павловић из Бањалуке.

Кормакова је истакла да је Амбасади САД у БиХ било велико задовољство што је радила са грађанима БиХ, са грађанским друштвом како би они били ти који ће изабрати ко је највише радио у тој области ове године.

"Сјајан знак посвећености грађана и њиховог мишљења да је ово јако важно питање је чињеница да је било више од 12.000 одговора у анкети коју смо спровели да бисмо одабрали ових пет побједника", рекла је Комракова.

Она је додала да је веома важно што грађани разумију значај заштите животне средине јер БиХ има прелијепу земљу, тако да је Амбасада САД са амбасадама Шведске и Швајцарске посвећена раду на овим важним питањима.

"Ту су и агенције УСАИД и УН који су врло посвећене овом пројекту које учествују у припреми стаза за планинаре, уређењу извора питке воде, изградњи планинских домова и ресторана, а све с циљем боњег развоја туризма у БиХ", додала је Комракова која је прошетала планинским стазама на Козари.

Помоћник министра за заштиту животне средине Републике Српске Свјетлана Радусин је изразила задовољство што је и ово министарство подржало ову манифестацију када се на Дан планете земље додјељује нека награда која се односи на заштиту животне средине и на очување природних вриједности ове земље.

"Надам се да ће се у наредном периоду повећати проценат заштићених подручја у БиХ и и да ће и институције оба ентитета дати свој допринос томе, као и што су љепоте ове земље препознате као туристичке дестинације и то све даје допринос успостављању одрживог система и у области заштите животне средине и заштите природних биодиверзитета, као и функционисање националних паркова и заштићених подручја", истакла је Радусинова.

Алма Тихић из Центра за развој и подршку, као суорганизатора манфиестације, истакла је велики интерес грађана да се укључе и у гласање и у саме номинације.

"Желимо да ово постане традиционална манфиестација и позивамо све оне који се баве заштитом животне средине и промоције принципа енергетске ефикасности и заштите околине и обновљивих извора енергије да и даље раде како би идуће године били једни од номинованих", поручила је Тихићева.

Драган Ромчевић, директор Националног парка " Козара" који је био један од организатора ове манифестације, рекао је да на Дан планете Земље треба упутути апел грађанима да буду одговорни у заштити природе.

"Порука са овог мјеста је да су човјек и природа једно и да треба да наставимо да будемо заједно и да будућим генерацијама оставимо природу овакву какву данас имамо", поручио је Ромчевић.

Кампања је по први пут организује у БиХ с циљем промоције корисних, иновативних и креативних приступа очувању животне средине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана