На екскурзије хрле у Шпанију и Грчку

Данијела Стоканић
На екскурзије хрле у Шпанију и Грчку

Бањалука - Средњошколци у Републици Српској углавном су већ одабрали аранжмане за матурске екскурзије, а топ дестинације су, као и раније, Шпанија и Грчка.

С обзиром на то да ученици не могу кренути на пут без џепарца, неколико нових "крпица", козметике и низа ситница, родитељи се углавном већ почетком године почињу спремати за овај трошак који кућни буџет "олакша" за, у просјеку, двије просјечне плате. Екскурзије се углавном плаћају у више рата, па је трошак подношљивији.

Директор добојске Гимназије "Јован Дучић" Свјетлана Телебак истиче да су ученици ове школе већ давно одабрали да путују у Шпанију, што ће их коштати 720 КМ, а успут ће посјетити и Италију.

- Ученици су већ уплатили прву од седам рата за матурску екскурзију, која је планирана крајем августа. Ученици ће успут посјетити Венецију, Лидо ди Јесоло, Верону, док ће се у Шпанији задржати три дана - рекла је Телебакова.

Додала је да су у цијену аранжмана укључени превоз, смјештај и храна, затим улазница за дискотеку, бродска карта за Венецију, туристичка такса и улазница за музеј.

И међу ученицима приједорске и бањалучке гимназије Шпанија је омиљена дестинација ове године.

- Ученици су још у првом полугодишту одабрали да матурску екскурзију проведу у Шпанији, која је у односу на остале понуде најскупља, односно око 700 КМ. Осим Шпаније, у понуди су биле Италија, Грчка, Чешка, Црна Гора и БиХ - рекли су у приједорској Гимназији "Свети Сава" и додали да су претходних година ученици ишли у Грчку.

Имајући у виду финансијску ситуацију својих родитеља, ученици Средње школе "28. јуни" из Источног Новог Сарајева су једни од ријетких који су изабрали да матурску екскурзију проведу у грчкој Паралији, јер је била најјефтинија у понуди. 

- Планирано је да ученици на екскурзију иду у мају, а не вјерујем да ће цијена аранжмана прећи 470 марака. Због тешке материјалне ситуације знатан број ученика је одустао и од Грчке - рекла је директорица школе Младенка Пандуревић и додала да ће у повратку обићи Охрид.

Грчку су одабрали и ученици бањалучке Грађевинске школе, а планирано је да на путовање крену половином маја.

- Од стотињак анкетираних ученика ове школе, на екскурзију иде њих 70. Цијена аранжмана је 635 КМ - рекао је директор ове школе Љубан Бајић.

Средњошколци у Требињу, Бијељини и Зворнику још нису одабрали дестинацију, али би требало да о томе интензивније одлучују идуће седмице, јер, како кажу, нису журили с обзиром на то да на екскурзију иду тек у септембру.

Ученица бањалучке Гимназије Бојана Јовић истиче да су она и њени другари одмах на старту одабрали Шпанију, јер су чули да је тамо одличан провод, а стотињак марака, каже, није велика разлика кад је у питању матурска екскурзија.

- Још од основне школе маштам о одласку са другарима у Шпанију, јер ми је старији брат испричао све најбоље о путовању у ту земљу - рекла је Јовићева и додала да је већ почела да купује "стварчице" за то незаборавно путовање.

Основци

У туристичким агенцијама у РС истичу да ученици основних школа углавном путују на екскурзију у сусједне земље, Србију, Хрватску и Црну Гору, док је међу средњошколцима највише заинтересованих за Шпанију и Грчку, а нешто мање за Италију.

Рекли су да се цијене аранжмана крећу од 250 до 800 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана